Krah jedne od najvećih privatnih banaka matičnih ćelija u Evropi

“Cryosave”, jedna od najvećih privatnih banaka matičnih ćelija u Evropi, izgubio je dozvolu za rad i pravo da prikuplja, skladišti, izvozi i uvozi matične ćelije, saopštila je švajcarska agencija za lijekove i medicinska sredstva “Swissmedic”. Na osnovu prijave i dokaza koje je “Swissmedicu” podnio beogradski advokat za pravo konkurencije Rastko Petaković, protiv kompanije i menadžmenta je pokrenut postupak jer postoje indicije da je kompanija počini-la krivično djelo prekršivši švajcarski zakon o transplantaciji, u dijelu koji se odnosi na izvještavanje i saradnju, prenosi Akta.

U saopštenju “Swissmedica” se navodi da je tokom septembra izvršen pretres na brojnim lokacijama i pokrenute su krivične prijave i postupak inspekcijskog nadzora.

Kako je objavio Petaković, roditelji koji su deponovali matične ćelije svoje djece u ovoj banci posljednjih mjeseci dobijali su obavještenja o transportu u Poljsku, u banku “FamiCord” (PKBM).

“Kad sam utvrdio brojna kršenja zakona i medicinskih standarda kod ‘Cryosavea’, podneo sam krivičnu i administrativnu prijavu protiv ‘Cryosa-vea'”, obavijestio je Petaković javnost na Twitteru.

Prema njegovim riječima, transport matičnih ćelija je obavljen bez saglasnosti i bez znanja korisnika. I ne samo to, “Cryosave” je nastavio da prikuplja uzorke uz informaciju da će oni biti čuvani u Švajcarskoj. Treće, nejasno je kako su i koji osjetljivi podaci pacijenata preuzeti od “Cryosavea”.

“Transport bi trebalo da je bio uspešan, ali te ćelije moraju biti testirane kako bi se znalo da li su podobne za eventualnu upotrebu. Ako vam je neka uteha, bezbedniji su tamo gde su sad nego tamo gde su bili. To ništa ne opravdava netransparentnost, ali je neka uteha”, naveo je Petaković.

Prema informacijama koje je advokat podijelio sa javnošću, kompanija je u rukama novog vlasnika od februara, međutim, problemi u funkcionisanju postoje najmanje od 2013/2014.

Kako je rekao, sljedeći korak je pokretanje postupka za zatvaranje lokalnih ogranaka ove kompanije koja i dalje posluje, i u Srbiji i drugim zemljama i nastavak protiv svih kompanija i lica umiješanih u prevarne radnje i izazivanje opasnosti za javno zdravlje.

Na pitanje šta dalje velikog broja roditelja iz Srbije koji su povjerili na čuvanje matične ćelije upravo ovoj švajcarskoj banci, Petaković je posavjetovao da je najbolje sačekati neko vrijeme da se vidi sudbina postupka protiv “Cryosave-a”.

“Najbolje je sada sačekati malo da bismo videli kako se razvija postupak, a potom bih gledao da pozovemo oštećene roditelje da se udružimo u za-jedničku tužbu. S obzirom na to da su merodavni švajcarsko pravo i sud, tužba bi tamo morala da se podnese”, kaže on.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU