20 C
Sarajevo
Utorak, 9 kolovoza, 2022

  Krajem avgusta u Gradačcu se održava 49. Sajam šljive

  U Gradačcu će se od 24. do 27. avgusta održati 49. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive. Organizator ovogodišnjeg sajma je Turistička zajednica Grada Gradačca a partner je Grad Gradačac.

  Tim povodom jučer je održan sastanak Organizacionog odbora Sajam šljive na kojem su razmatrani programski sadržaji i aktivnosti na pripremi i organizaciji ove manifestacije.

  Kako je istaknuto, na najstarijem specijalizovanom sajmu u Bosni i Hercegovini očekuje se da svoje proizvode predstave brojni izlagači iz BiH i inostranstva.

  Na Sajmu šljive učestvovat će proizvođači sjemenskog i sadnog materijala, proizvođači i prerađivači voća i povrća, mesa i mesnih prerađevina, alata i mehanizacije, domaćih životinja i brojni drugi.

  U četiri dana ove tradicionalne sajamske manifestacije biće organizovane prezentacije najnovijih proizvoda i usluga iz sektora proizvodnje i prerade hrane i pića, poljoprivredne mehanizacije i zaštitnih sredstava. Također, održat će se i niz okruglih stolova, kolektivnih izložbi i prezentacija programa iz područja poljoprivrede i biznisa. I ove godine će biti dodijeljena prestižna priznanja i medalje za kvalitetu Sajma šljive.

  Kako bi se prezentovala gradačački privredni i turistički potencijali, početkom iduće sedmice će biti organizovan sastanak organizatora Sajma šljive sa članovima gradskog Privrednog savjeta i zainteresovanim privrednicima.

    TRAVNIČANIN NA ČELU ARHITEKTONSKOG UREDA: Upoznajte osnivača LEDIĆ ARHITEKTURE 

  – Gradačac je poznat kao privredno razvijen kraj sa bogatim kulturnim i turističkim potencijalima. Želja nam je da se ove godine na Sajmu šljive, pored brojnih gostiju,  predstave domaći proizvođači i prerađivači ali i zainteresovani privrednici sa širokom paletom proizvoda koji se mogu naći na domaćm i svjetskom tržištu. Nastavljamo sa dugogodišnjom tradiciom da je Sajam šljive u Gradačcu mjesto okupljanja, edukacije i druženja za sve svoje izlagače i posjetioce, ističe Ensar Mešanović, voditelj Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Gradačca.

  Jedan od sadržaja ovogodišnje manifestacije je i sajam pčelarstva sa kongresom, koji će okupiti pčelare iz zemalja okruženja, gdje će se razmjeniti iskustva u pčelarenju.

  Organizatori najavljuju zanimljiv i atraktivan kulturni program kao prateći dio Sajma šljive. U etno-parku na jezeru Hazna bit će organizovana „Gastro avlija na Hazni“ gdje će se pripremati jela i tradicionalne prerađevine od šljive i drugog sezonskog voća i povrća i prezentovan proces pečenja rakije.

  Kao i do sada, organizatori će se potruditi biti dobar domaćin kako bi dugogodišnjim prijateljima, ali i novim poslovnim partnerima pružili priliku da se što bolje predstave javnosti.

    JKP Bašbunar/ Najavljen prekid u vodosnabdijevanju u Turbetu

  Programski sadržaji 49. Sajma šljive bit će prezentovani na press-konferenciji koja bi se trebala održati za 15-tak dana u Tuzli.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  MOŽDA VAS ZANIMA
  ANKETA
  Da li izlazite na izbore u BiH?
  DRUGI UPRAVO ČITAJU