Krajinović za TVSA: Savjetujemo svima da se prilagode ovim vremenskim uvjetima

Bakir Krajinović iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda bio je gost Sarajevskog jutra. Jutros smo čitali o narandžastom meteoalarmu, izdato je i upozorenje, a evo šta nam je kazao o tome.

-Usljed turbulentne atmosfere i sinoptičke situacije koja nagovještava da nas očekuje period pojačanog vjetra koji na momente može biti jak i olujan, FHMZ izdao je narandžasto upozorenje širom BiH. Od jutarnjih sati pa sve do sutra, do 10 sati, na snazi je upozorenje koje se odnosi i na vjetar južnog pravca od 40 km/h u većem dijelu naše zemlje, a na planinama i visoravnima do 80km/h – istakao je Krajinović.

-Rizici za građane svakako postoje. Zbog toga savjetujem svima da se prilagode ovim vremenskim uslovima. Prije svega, rizici se ogledaju u problemima u snadbijevanju električne energije, ali isto tako kada se krećemo vani na otvorenom zbog krhotina koje vjetar može podignuti u zrak, treba biti oprezan. Također, kada se krećemo ispod stabala, trebamo obratiti pažnju da ne bi došlo do lomljenja grana. Dosta je rizika kada su u pitanju periodi s jakim i olujnim vjetrom – poručuje Krajinović.

Čitav razgovor s Bakirom Krajinovićem iz Sarajevskog jutra i savjete kako da se ponašamo u ovakvim vremenskim uslovima, poslušajte u videu.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU