Kraljevice kod Travnika: Selo u kojem su odmarali kraljevi danas uređuje gospođa Jadranka (FOTO)

U potrezi za lijepom i pozitivnom pričom u ova teška vremena, došli smo u Kraljevice. Kraljevice su malo selo nadomak Travnika. S juga obgrljene šumama Vilenice, a sa sjevera natkrivene obroncima drevnog Vlašića. Vrlo znakovito, istočna i zapadna strana su ceste, pa ti biraj svoj pravac. Mogi su odabrali, i to onaj zapadni, što u prvom, pa u drugom i trećem valu iseljenja,piše artinfo.

Odmor za kraljeve

Raspitujući se o podrijetlu imena sela, kod ono malo žitelja koji selu još daju drušu, rekoše kako vole vjerovati u legendu koja kaže kako su za vrijeme Srednjovjekovne Bosne, bosanski kraljevi putujući za Jajce odmarali upravo na brežuljcima njihova sela. I tako ga prozvaše Kraljevicama.
Ako su naši drevni bosanski kraljevi svraćali u to selo, svratit ćemo i mi ne bi li otkrili šta je to kraljevsko u Kraljevicama.
Već na ulazu u selo puno toga postaje jasno. Znatiželjni pogledi zapinju za raskošno i brižno njegovao cvijeće, te za besprekorno uređene travnjake i seoski potok. Na bilo kakav upit odgovor je uvijek – Jadre.

Jadre i cvijeće

Jadranka Dujić, zvana Jadre, energična je i , kako bi se u našim kućama kazalo, čestita žena koji je život posvetila cvijeću i uređenju okoliša. Inače vrlo otvorena i komunikativna, za medije je ipak malo zatvorenija, skromno tvrdeći kako i drugdje ima uređenih vrtova, ne smo kod nje. To je zaisgurno istina, ima ljepših i uređenijih. Ali toliko strasti, posvećenosti i ljubavi prema svakoj biljčici rijetko se viđa pod kapom nebeskom. Jadre kaže kako nije jedina zaslužna za takav izgled dvorišta i sela, nego najprije i njezina uža i šira obitelj. Svi oni ulažu veliki trud u uređenje prostora u kojem žive, no ipak Jadre je motor pokretač svega. Tokom cijele godine predano brine o biljkama, te ih u uvrijeme njihove najraskošnije ljepote izlaže na očigled žiteljima sela i prolaznicima koji se nerijetko fotografiraju uz Jadrina djela.

Turistička atrakcija

Kraljevice su turistička atrakcija žitelja šire okolice Travnika, a u posljednje vrijeme i mnogih drugih putnika dobronamjernika koji dođu pogledati Jadrino cvijeće i nauživati se ljepote prirode.


Odlazeći iz Kraljevica s očima napunjenim ljeotom i dušom ugrijanom skladom, u glavi nam je samo jedna misao: Dovoljan je samo jedan čovjek da životni prostor učini posebno lijepim za život, kao što je dovoljan samo jedan čovjek da sve to uništi.


Jedno je sigurno – kada bi naši kraljevi kojim čudom ustali i opet pošli u Jajce, sigurno bi za svoje odmorište opet izabrali Kraljevice, zahvaljujući samo jednoj vrijednoj ženi.

Od kud toliko ljubavi za cvijeće? – Ljubav prema biljkama sasvim spontano preuzala sam od pokojnog svekra još u doba izbjeglištva u Dalmaciji. On je brižno sadio svaki cvijet i grm. Svojedobno je posjećivao sajmove u bivšoj državi.

Zašto se toliko trudite oko uređenja i vlastitog i zajedničgog prostora? – Zato što tako odmaram i hranim dušu. Ni jedan posao me ne može toliko umoriti koliko me cvijeće može odmoriti. Imam sreću što imam muža i sinove koji mi puno pomažu u košenju i održavanju potoka i zelenih površina u selu.

Artinfo.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU