Kratki igrani film “Majka” scenariste Vahida Durakovića gledalo više od tisuću srednjoškolaca


U protekla dva mjeseca kratki igrani film Majka scenariste Vahida Durakovića u sklopu realizacije projekta “Projekcija filma Majka i predavanje na temu filmskog scenarija za učenike srednjih škola SBK” gledalo je više od hiljadu učenika. Nakon projekcije filma scenarista Vahid Duraković realizirao je kratko predavanje o osnovama filmskog scenarija.

kratki igrani film “majka” scenariste vahida durakovića gledalo više od tisuću srednjoškolaca

Film je prikazan u Bugojnu, Gornjem Vakufu Uskoplju i Travniku. Tokom narednih mjesec dana plan je da se prikazivanje filma i predavanje realizira u Donjem Vakufu i Jajcu. Projekat je podržan od strane Ministarstva obrazovanja, mladih, nauke, kulture i sporta SBK a partneri u projektu su Kulturno sportski centar Bugojno, Centar za obrazovanja, sport i kulturu Gornji Vakuf Uskoplje, Centar za kulturu, informisanje i sport Donji Vakuf, Centar za kulturu Jajce.

Glavni cilj projekta je edukacija učenika o filmu kao specifičnoj umjetničkoj formi s naglaskom na filmski scenarij. Dok su specifični ciljevi: Upoznavanje učenika o osnovama scenarija, afirmacija domaće filmske produkcije, upoznavanje učenika o formi „kratki igrani film“, obrađivanje značajne historijske teme kroz film.

Producent filma je Amira Kudumović (SCENA Sarajevo), reditelj Rasit Görgülü (Istanbul), direktor fotografije Gurol Beser (Istanbul), scenarista Vahid Duraković a glavnu ulogu igra Semra Dincer (Istanbul).

Film su podržali: Fondacija za kinematografiju Sarajevo. Općina Bugojno i Općina Kalesija.

Film je do sada prikazan na 10. Malataya film festival Turska, 28. Sarajevo film festival, 11. Tuzla fim festival, 15. Mostar film festival i 4. Avant&Una fim festival Bihać…

U filmu pratimo jedan dan u životu Majke iz Srebrenice. Ona je potpuno deverbalizirana. Svi njeni pokreti i ponašanje pretvoreni su u svakodnevni ritual. Majka, poput Sizifa, s natpisom svoja tri sina i muža na sebi, „kotrlja teret“ savremenog dehumaniziranog svijeta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

centralna.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU