Kreativni kalendar Centra za kulturu/ Osvrt na 2019. godinu

Sada već na izmaku, 2019. godina je za uposlenike JU “Centar za kulturu općine Travnik” rekordna u svakom pogledu. U želji da u našem gradu osiguramo kontinuirane, kvalitetne kulturne sadržaje, na nivou, po gabaritima većih centara, uložili smo maksimalne napore, koji su na naše, a i zadovoljstvo posjetilaca Centra za kulturu, dali odlične rezultate.

Kroz ovaj mali kulturni kalendar spomenut ćemo samo neke:

JANUAR/SIJEČANJ: “Kreativni zimski raspust” okupio je djecu uzrasta osnovne škole, te kroz zabavu i igru, edukativnim radionicama uljepšao zimski raspust.
Koncert “Travničke kamerne scene” je potvrdio da u našem gradu djeluju bendovi koji njeguju vlastiti, autorski muzički izraz.
“Izbor sportiste općine Travnik” je bio prilika da se najzaslužnijima u ovoj oblasti uruče priznanja a to su samo neki od programa realizovanih početkom godine.
Naravno, uporedo sa realizacijom dešavanja radimo i na rekonstrukciji zgrade te na taj način stvaramo bolje preduslove za održavanje kulturnih dešavanja. U ovom mjesecu je izmijenjena i stolarija na većem dijelu zgrade Centra.

FEBRUAR/VELJAČA: “Winter moto party” već tradicionalno okuplja veliki broj bajkera i ljubitelja ovakvog načina života. Pozorišne predstave, promocije knjiga su također obogatile ovaj mjesec kulturnim dešavanjima. Na samom kraju mjeseca održana je Svečana akademija u povodu obilježavanja Dana nezavisnosti BiH.

MART/OŽUJAK: “Dani općine Travnik” su manifestacija kojoj uposlenici Centra za kulturu daju veliki doprinos. Ovogodišnju manifestaciju obilježile su brojne promocije knjiga, premijere pozorišnih predstava, Smotra horova a nismo zaboravili posjetiti ni naše sugrađane u ustanovi “Naš dom”.

APRIL/TRAVANJ: Veliki broj pozorišnih predstava u okviru festivala “Travničke pozorišne svečanosti”, nastupi Dječijeg dramskog studija Centra za učenike osnovnih škola, te nastup Ženskog hora Centra za kulturu- “Travničanke” u programu sajma Timod Expo su obilježili ovaj mjesec.

MAJ/SVIBANJ: Maturske zabave svih travničkih srednjih škola su redovna praksa u mjesecu maju. Zabave naših srednjoškolaca u velikoj sali Centra su neizostavni dio proslave maturske večeri.
Da na mlađima svijet ostaje, potvrđuju mališani travničkog obdaništa, priređujući nam program pod nazivom “Lijepo nam je u vrtiću bilo”.

JUNI/LIPANJ: Koncerti izvođača pop muzike i sada već tradicionalni koncert “Sarajevske filharmonije” u velikoj sali Centra, privukli su veliki broj posjetilaca.
“Samer dance show” bio je odličan uvod u programe u okviru kulturne manifestacije “Travničke večeri”. Manifestacija je realizovana na više lokacija na otvorenom.
“Dječiji plesni bal” bio je prvi program, zatim “Helen Doron” i “Operacija kino” kojima smo završili programe za ovaj mjesec, nestrpljivo očekujući nastavak manifestacije.

JULI/SRPANJ: “13. Travničke večeri” ove godine su ponudile 23 različita kulturna programa. Pozorišne predstave, književne večeri, koncerti elektronske i pop muzike, smotre folklora, cirkuski show, koncert klasične muzike, izložba slika te fenomenalan nastup benda Divanhana na Centralnom gradskom trgu, pred više hiljada posjetilaca, rezultat su zajedničkog rada ustanova, udruženja i pojedinaca, odlučnih da Travnik u ljetnim mjesecima dobije manifestaciju dostojnu “velikih” gradova. I zaista, “Ljeto u Travniku ima ime – Travničke večeri”.

AUGUST/KOLOVOZ: Mjesec, koji je uglavnom rezervisan za godišnji odmor, ponudio je radionice za najmlađe u okviru dva programa: “Edu.Kul.Centar” i “Kreativni ljetni raspust”. U okviru ovih programa obilježili smo Svjetski dan prijateljstva i kroz igu učili o vrijednostima koje trebamo njegovati.

SEPTEMBAR/RUJAN: Cirkuski show u velikoj sali je još jedan u nizu programa koji su namijenjeni našoj najmlađoj publici. Ženski hor “Travničanke” je nastupio na Smotri horova, a članovi Tavla kluba “Šeš-beš” su organizovali pojedinačno prvenstvo BiH u tavli.

OKTOBAR/LISTOPAD: Premijera pozorišne predstave “Grad, u gradu čaša, u čaši slon”, u produkciji Centra za kulturu, Pozorišta Travnik i PS “Maya”, obilježila je otvaranje kulturne manifestacije “Andrićevi dani 2019”.
Gostovanje Pozorišta iz Makarske, obilježavanje 140 godina vatrogastva, 120 godina Bolnice, te veličanstveni koncert Kaliopi u okviru “Acoustic fest Travnik”, ovaj oktobar su učinili posebnim.

NOVEMBAR/STUDENI: Premijera pozorišne predstave “Dječaci Pavlove ulice”, kreativne radionice “Edu.Kul.Centra”, promocija knjige “Kulturni vodič”, su samo dio programa kojim smo uzeli učešće u programu kulturne manifestacije “Andrićevi dani 2019”.
“Ilhamijini dani” su ponudili koncert hora duhovne muzike “Sejfullah”, te izložbu karikatura Zuke Džumhura.
Svečanom akademijom smo obilježili i Dan državnosti BiH.
Posebno smo ponosni smo na 1. pozorišni/art festival za djecu- “Ogledalo svijeta u očima djeteta”, te na činjenicu da je Travnik, po prvi put, dobio festival ovakvog tipa. U okviru ovog festival priredili smo 13 progrma, ostavrili saradnju sa Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture, mladih i sporta SBK, osnovnim školama sa područja Općine Travnik, Fondcijom za muzičke scenske i likovne umjetnosti i dr.

DECEMBAR/PROSINAC: Koncert gitarskog virtuoza, Boška Jovića, pozorišna predstava “Bosanski lonac”, književna radionica “Na putu ljubavi i pjesme” (Edu.Kul.Centar), nastavak su programa “Ilhamijinih dana”. Novogodišnji koncerti i pretpraznično raspoloženje su obilježili decembar. Za sami kraj godine u Centru se priprema mnogo lijepih dešavanja za djecu, poput show-a “Djeca djeci s ljubavlju” i višednevnih zabava pod nazivom “Veseli Snježni Travnik” koji donosi raznolike i bogate sadržaje.

Kultura je cool – zar ne!!!

SRETNU I USPJEŠNU NOVU 2020. GODINU ŽELE VAM IZ CENTRA ZA KULTURU OPĆINE TRAVNIK!

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU