Kreće bušenje crnogorskog podmorja u potrazi za naftom – TNTPortal

Italijansko-ruski konzorcijum Eni i Novatek danas treba da započne istražno bušenje koje treba da pokaže da li ima nafte u crnogorskom podmorju, rekli su iz Ministrstva kapitalnih investicija za portal CdM.me.

Platforma “Topaz Driler” za bušenje stigla je polovinom marta u Crnu Goru.

Ranije je iz vlade najavljeno da će prva naftna bušotina biti na dubini od 6.525 metara, a druga gasna će biti manje dubine. U vladi očekuju da će Crna Gora od tog posla ubirati značajne benefite i da će to biti jedna od glavnih poluga za diverzifikaciju crnogorske ekonomije, kako više ne bi bila zavisna samo od turizma i usluga.

Koncesionari Eni i Novatek su, u skladu sa obavezama iz Radnog programa Ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika, potpisanog u septembru 2016, izvršili 3D seizmička istraživanja krajem 2018. godine, a tokom 2019. izvršena je obrada prikupljenih podataka, kao i geološke i geofizičke studije.

Ekološke nevladine organizacije smatraju da ovo istraživanje može da ugrozi životnu sredinu, sa čim se slažu i žitelji Ulcinja. U tesktu se podsjeća da su predstavnici aktuelne vlasti ranije, dok su bili opozicija, bili protiv ovog istraživanja.

 

TNTPortal

Izvorni članak

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU