Kreće gradnja autoputa prema Hercegovini

Ministarstvo finansija Federacije, s Jelkom Milićević na čelu, dalo je jučer „Autocestama FBiH” pozitivno mišljenje na kreditni aranžman s EBRD-om, koji se odnosi na izgradnju Koridora 5C prema Hercegovini, piše danas „Dnevni avaz”

Avaz saznaje da je, ustvari, podržan draft mandatnog pisma EBRD-a za izgradnju dionice vrijedne 840 miliona eura. Radi se o sredstvima za dionicu dugu 51 kilometar, od Ovčara do juga Mostara, na kojoj je planirana i izgradnja tunela Prenj.

Na mišljenje Ministarstva finansija Federacije, koje je ključno da se, uz saglasnost Vlade FBiH, krene u raspisivanje tendera s međunarodnim kreditorima, čekalo se mjesecima.

  • Čim Vlada na narednoj sjednici da saglasnost, odmah se kreće u raspisivanje jednog tendera, s dva lota – rečeno je iz „Autocesta FBiH”.

Prema informacijama Avaza, saglasnost Vlade je čista formalnost, ključno je bilo da Ministarstvo finansija odobri zaduženje za ovu dionicu, s jasnim uvjetima otplate kredita, a u pregovorima su učestvovali i predstavnici EBRD-a.

Ova dionica autoputa bit će najskuplja na Koridoru 5C i ovo je najveći tender koji raspisuju „Autoceste”, a izgradnjom tunela i ove dionice put do mora će biti kraći za više od 18 kilometara.

Samo radovi na tuneli Prenj, dužine 12 kilometara, vrijedni su 250 miliona eura (pola milijarde KM). Tunel „Prenj” okvalificiran je kao megaprojekt u BiH, radit će se o devetom najdužem tunelu u Evropi.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU