Kreševo/ Prvo izdanje Slow Food Festivala “U Prirodi – Priroda jesmo”

Prvo izdanje Slow Food Festivala “U Prirodi – Priroda jesmo” održat će se u Kreševu, na Trgu Fra Grge Martića, u subotu, 6.11.2021. od 10:00 do 18:00 sati.

Ovo je prvi Festival Asocijacije Slow Food Sunny Day u Bosni i Hercegovini te ujedno i prvi u nizu planiranih festivala u manjim mjestima diljem BiH, a s ciljem promocije kulturne baštine i tradicije nasljeđa pripremanja i konzumiranja autohtonih jela našeg podneblja.

Posjetitelji će moći degustirati i kupiti lokalno proizvedenu hranu, kao i domaće kolače, sudjelovati u raznim natjecanjima i radionicama, upoznavati tradiciju kako kreševskog kraja, tako i Lepeničke doline, a uz to otkriti Kreševo kao jedinstvenu turističku destinaciju nadomak Sarajeva.  

Asocijacija Slow Food Sunny Day je osnovana s ciljem promocije kulturne baštine, što uključuje i tradiciju i nasljeđe pripreme i konzumiranja hrane u našim krajevima. Član je Slow Food International organizacije sa sjedištem u Italiji, koja broji 160 država članica.  

Pokrovitelji festivala su Općina Kreševo, USAID i partnerska organizacija Slow Food Sunny Day Association  – Convivium/ Zajednica Kreševo, uz podršku lokalnih sponzora.

Gosti festivala su i članovi Slow Food Montenegro – Bjelasica & Komovi i Prokletije, ženska zadruga „Kreativna Vizija“ Rudo, Udruga žena iz Fojnice te članovi Sunny Day-a zajednice iz Lukavca (farma Milo Selo), Banje Luke, Fojnice, Modriče,…  

U suradnji s turističkim agencijama, organiziran je i dolazak više autobusa s gostima festivala iz Sarajeva, Zenice, Fojnice, Vareša, Kiseljaka i drugih gradova.

Proizvode će na tri štanda izložiti i štićenici zavoda Drin Bakovići, a seoska gazdinstva predstavit će se sa svojim proizvodima iz Kreševa, Fojnice, Kiseljaka i Vareša.  

PROGRAM FESTIVALA SLOW FOOD “U Prirodi – Priroda jesmo”:

11:00 – 12:00  Svečano otvaranje, načelnik općine Kreševo, Renato Pejak i gosti

12:00 – 14:00 Izložbeno prodajni dio Festivala

– Degustacija i mogućnost kupovine lokalno proizvedene hrane, kao i domaćih kolača vrijednih žena ovih krajeva.  

– Natjecanje „Meni se više sviđa“ u kojem pobjednika odlučuju posjetitelji nakon degustacije dva autohtona jela općina Kreševo i Fojnica

– Radionica potkivanja i farbanja jaja na tradicionalan, kreševski način koji se stoljećima nije mijenjao u Lepeničkoj dolini i Središnjoj Bosni  

– Obilazak samostana i Muzeja u okviru samostana (uz simboličnu cijenu ulaznice)

14:00 – 15:30 Zabavni dio programa Festivala, „Hajde da pjevamo“.  

– Natjecanje posjetitelja u pjevanju sevdalinki i starogradskih pjesama

15:30 – 16:00 Proglašenje pobjednika „Meni se više sviđa“ i „Hajde da pjevamo“ uz simbolične nagrade

16:00 – 17:00 Svečani orguljaški koncert Maestra Frane Y. Kolonomosa Martinčevića u dvorani HKD “Napredak”

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU