KRITIKA/ Vozač autobusa premjestio migrante na zadnja sjedišta, nakon kritika oglasili se iz tuzlanske kompanije

U autobusu kompanije Transturist na liniji Sarajevo – Tuzla 10. septembra vozač autobusa smjestio je migrante na sjedišta u stražnjem dijelu vozila kako se ne bi miješali s ostalim putnicima.

Na pitanje očevica ovog događaja Emira Alagića, poznatijeg kao DJ Soul, zašto to čini ako su migranti, među kojima je bilo i djece, uredno platili kartu, vozač je rekao da ne želi da se miješaju s ostalim putnicima.

“Na dodatno insistiranje kondukter odgovori da ‘Treba sad da uđe profesorica koja je radila 8 sati, i je l’ treba da sjedi s njima?’ Apsolutni rasizam na djelu”, piše u objavi.

kritika/ vozač autobusa premjestio migrante na zadnja sjedišta, nakon kritika oglasili se iz tuzlanske kompanije
kritika/ vozač autobusa premjestio migrante na zadnja sjedišta, nakon kritika oglasili se iz tuzlanske kompanije

Kompanija za prijevoz putnika Transturist Tuzla oglasila se jučer povodom ovog ružnog događaja te u svom saopštenju najavila disciplinski postupak protiv vozača.

“Ovim putem želimo da istaknemo da bilo kakva segregacija putnika po bili kojoj osnovi nije politika našeg preduzeća i da je ovaj čin isključivo čin pojedinca koji je izuzetno nekorektan i s pravom izaziva kritike i negativne komentare u javnosti. Nakon što utvrdimo sve detalje ovog događaja, pokrenut ćemo disciplinski postupak protiv našeg vozača i izreći mu kaznu u skladu sa pravilnikom našeg preduzeća”, stoji u Facebook objavi Transturista.

Dodali su i kako se kolektiv kao što je Transturist, sa 70 godina tradicije u prevozu putnika, koji zapošljava 130 radnika ne može gledati kroz jednog pojedinca i u isto vrijeme osuđivati za rasizam i segregaciju po bilo kojoj osnovi.

“Smatramo da smo u proteklom periodu kao kolektiv učinili mnogo pozitivnih stvari za migrante, od toga da smo dozvolili da borave u prostoru autobuske stanice, da koriste sadržaje u autobuskoj stanici te smo velikom broju migranata izdali karte sa popustom a određenom broju migranata nismo ni naplatili karte. Isto tako, nismo dobili informaciju da se neko od naših uposlenika nekorektno ponašao prema migrantima tokom boravka u Tuzli”, naveli su.

Iz Transturista su naglasili i kako nikome nisu uskratili pravo da kupi kartu i putuje, no da su pod stalnim pritiskom klijenata da to učine.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU