Nedjelja, 6 prosinca, 2020
Krizni štab KS pozvao stanovništvo na poštivanje svih propisanih mjera

Krizni štab KS pozvao stanovništvo na poštivanje svih propisanih mjera

- Oglašavanje - Krizni štab KS pozvao stanovništvo na poštivanje svih propisanih mjera

Zbog naglog povećanja broja zaraženih u Kantonu Sarajevo posljednjih dana, Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane novim koronavirusom uputio je poziv stanovnicima da potpuno i maksimalno odgovorno poštuju sve mjere propisane naredbama od 15. oktobra ove godine

S obzirom da epidemiološki nadzori govore da je došlo do tzv. ubrzanoga širenja zaraze u zajednici, to jeste do ubrzane lokalne transmisije virusa, Krizni štab posebno potcrtava kako je neophodno primjenjivati tačku 1. iz Naredbe broj 62/20 “o obaveznom propisnom nošenju zaštitnih maski preko nosa i usta za zaštitu respiratornog sistema u zatvorenom i na otvorenom prostoru”.

Isto tako, podsjećaju na obavezu za sva pravna i fizička lica da donesu krizni plan pripravnosti i odgovora na pojavu COVID-19, kako bi umanjili širenje zaraze među svojim uposlenicima.

- Oglašavanje -

-Važna zdravstvena mjera koju je neophodno provoditi, a sve u cilju prekidanja puta infekcije, je da osobe kod kojih se jave bilo kakvi respiratorni simptomi ili su imali kontakt sa osobama koje su potvrđeno COVID-19 pozitivne obavezno ostanu kod svojih kuća, te kontaktiraju svoje porodične ljekare i slijede njihove upute u liječenju – ističu u Kriznom štabu.

Upućuju i poziv svim političkim akterima da svoje predizborne aktivnosti obavezno kreiraju u skladu sa datim preporukama.

Cilj je što prije prepoznati infekciju, izolovati zaražene, ograničiti kontakte, prekidati lance zaraze. Stanovnicima se sugeriše da izbjegavaju mjesta većih okupljanja. Pozivaju ih i da budu maksimalno oprezni, kako bi spriječili i preduprijedili infekciju ovim još uvijek nepoznatim i novim virusom.

Svi članovi Kriznog štaba upozoravaju kompletnu javnost, stanovništvo i sve nivoe vlasti, da ukoliko se nastavi sa povećanjem broja zaraženih ovim tempom, kao i sa nepoštivanjem propisanih epidemiološkim i zdravstvenih mjera, preporuka i naredbi da bi moglo doći do kolapsa zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevo, posebno vezano za zdravstvene radnike i njihov ogroman angažman u toku ove epidemijske krize, a što ne bi bilo u interesu nikome od nas.

PROČITAJTE:  Vlada ZDK isplatila demobiliziranim braniteljima egzistencijalnu naknadu za septembar
PROČITAJTE:  TKT Fest: Premijera predstave 'Ženidba'

Naredbe i preporuke se donose u skladu sa naredbama Kriznog štaba Federalnoga ministarstva zdravstva, usklađujući ih sa protokolima Svjetske zdravstvene organizacije, konstantno prateći kretanje pandemije Covid-19 u Kantonu Sarajevo, Federaciji Bosne i Hercegovine, Bosne i Hercegovine, ali i u regionu i svijetu.

Prateći epidemiološku situaciju, Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo predlagat će nove javno-zdravstvene mjere, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

- Marketing - Krizni štab KS pozvao stanovništvo na poštivanje svih propisanih mjera

Preuzimanje sadržaja

Preuzimanje sadržaja je dozvoljeno samo uz dodavanje link na tntportal.ba unutar preuzetog članka. Hvala.

- Oglašavanje -Krizni štab KS pozvao stanovništvo na poštivanje svih propisanih mjera

IZDVAJAMO

Test opažanja: Pronađite greške na ovoj slici

Donosimo vam vrlo zanimljiv test opažanja... Ova slika iz crtića na prvi pogled djeluje malo čudno. Možete li pronaći sve greške koje su se na...

Hrastik Živinice/ Vrhunska obrada drveta

Hrastik d.o.o. je preduzeće za proizvodnju, promet i usluge, a osnovna djelatnost je primarna i finalna prerada drveta Tradicija dobrog kvaliteta i poštivanja rokova isporuke...

Treba li BiH zaštiti ćevap?!

Ćevapi su bosanski nacionalni specijalitet sa roštilja i najpoznatiji bosanski brend u inostranstvu. Postoje regionalne razlike u spravljanju i obliku ćevapa, a najpoznatiji su...