Krizni štab Ministarstva zdravstva KS održao sjednicu zbog većeg broja zaraženih koronavirusom

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo održao je danas sjednicu povodom povećanja broja novozaraženih koronavirusom u Kantonu Sarajevo.

Ukupan broj prijavljenih slučajeva danas iznosi 42, dok dnevni broj slučajeva u proteklih sedam dana iznosio 39. Oporavilo se 46 osoba u protekla 24 sata.

Trenutno prijavljenih hospitalizacija je 37, od toga 16 sa akutnom infekcijom.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 11 pacijenata je sa akutnom infekcijom, dok je 21 na opservaciji.

U Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ ukupno je pet pacijenata na liječenju.

Udio nevakcinisanih pacijenata na hospitalizaciji je 89.19 posto.

Zbog povećanog broja novozaraženih u Kantonu Sarajevo, građani se pozivaju na oprez.

Na snazi ostaju sve mjere i preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, koje podrazumijevaju poduzimanje radnji kako bi smanjili rizik od zaraze i prijenosa na druge osobe koje uključuju vakcinaciju protiv COVID-19, provjetravanje zatvorenih prostorija, prakticiranje dobre higijene (pranje ruku, prekrivanje nosa i usta pri kašljanju i kihanju) i nošenje maski u zatvorenim prostorijama u kojima se nalazi veći broj osoba gdje se stvara gužva.

Preporučuje se osobama starije životne dobi, posebno onima s hroničnim bolestima, da pri korištenju javnog prevoza i u drugim zatvorenim prostorijama s većim brojem ljudi gdje se stvara gužva, nose maske i pridržavaju se drugih osnovnih higijensko-epidemioloških mjera.

U slučaju pojave nekih od respiratornih simptoma, kao što su: curenje nosa, bol u grlu, povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom ljekaru kako bi dobili dalje upute.

Ako izlaze iz kuće, trebaju izbjegavati kontakt sa osobama koje su pod visokim rizikom od ozbiljnih oblika bolesti, kao i da poduzmu sljedeće aktivnosti: nošenje maske, izbjegavanje mjesta gdje se okuplja veći broj ljudi, kao što je javni prijevoz i druga zatvorena slabo ventilirana mjesta s većim brojem ljudi, prekrivanje usta pri kašljanju i kihanju i učestalo pranje ruku.

Mjere trebaju poduzimati i kako bi smanjili prijenos infekcije unutar domaćinstva.

Prema ovim preporukama, obavezno je i nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa za zaštitu respiratornog sistema u zatvorenom prostoru i uz poštivanje razmaka od minimalno dva metra u svim zdravstvenim ustanovama, bez obzira na oblik vlasništva, i to u ustanovama koje zbrinjavaju starije osobe, ustanovama koje zbrinjavaju osobe sa poteškoćama u razvoju i osobe sa duševnim smetanjama, kazneno-poravnim ustanovama i drugim ustanovama socijalne zaštite, kao i u sredstvima javnog prevoza.

Posebno naglašavamo da prema stavu Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS, za prijem onih pacijenta na hospitalizaciju koji nemaju kliničke znakova oboljenja Covid-19, dovoljan je antigen test, a procjenu o tome da li je potreban PCR test radi ljekar ustanove prilikom prijema“, navode iz Kriznog štaba.

Sigurni klinički znakovi oboljenja Covid-19 imaju svoj put kao što je to bio slučaj do sada, u skladu sa kriznim planovima pripravnosti i odgovorima na pojavu novog koronavirusa (COVID-19).

The post Krizni štab Ministarstva zdravstva KS održao sjednicu zbog većeg broja zaraženih koronavirusom appeared first on Sarajevska sehara.

sarajevskasehara.com

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU