Kruščica/ Kamenovana kuća Tahire Tibold

Napad na predsjednicu Mjesne zajednice (MZ) Kruščica je napad na sve aktiviste, ali i pravni i ustavni poredak BiH, saopćila je Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine najoštrije osuđujući to što su u srijedu ujutro nepoznati izvršioci kamenovali kuću Tahire Tibold, predsjednice MZ Kruščica.

"Riječ je o kukavičkom napadu ljudi koji od obijesti ne znaju kako drugačije da se nose sa ženom koja ne podliježe ucjenama, mitu i prijetnjama. Otkako je preuzela funkciju predsjednice mjesne zajednice, traje kontinuirani pritisak na nju i njenu porodicu. Govor mržnje i gnusne laži su pisane na društvenim mrežama, suptilno su upućivane i prijetnje uživo, a ovim činom su prešli i na fizički napad. Nasilje ne smijemo tolerisati, ovo nije samo napad na jednu ženu, sugrađanku, nego i na pravni i ustavni poredak BiH, s obzirom na to da gospođa Tibold predstavlja sve mještane MZ Kruščica koji su je izabrali i dali joj legitimitet - navode iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH.

Napad se desio u momentu kada je Vlada FBiH najavila da priprema više izmjena propisa radi sprečavanja negativnog uticaja malih hidroelektrana na životnu sredinu te nakon što je potvrđeno da od sljedeće godine neće biti subvencija za gradnju ovih postrojenja.

“Nije ovo prvi napad na ljude koji su aktivisti u našoj Kruščici. Do sada je policija šutjela, ali vjerujemo da je u službi građana i da će pronaći počinioca ili počinioce ovog nemilog napada! Želimo da se otkriju i objave njihova imena. Žalim zbog narušenih međuljudskih odnosa u Kruščici, ali male hidroelektrane ovdje neće biti sigurno”, istaknula je Maida Bilal, predsjednica Udruženja građana Ekološko društvo “Bistro” iz Kruščice.

Dragana Skenderija, koordinatorica Koalicije za zaštitu rijeka BiH, ističe da je napad na kuću Tahire Tibolt napad na sve aktiviste koji se bore za spas rijeka Bosne i Hercegovine.

Nažalost, aktivisti/ce se susreću sa usmenim prijetnjama skoro svaki dan. Kamenovanje kuće je nešto što je mnogo ozbiljnije od riječi i što može biti direktni napad na nečiji život”, rekla je.

Čuvari rijeka širom BiH trpe svakodnevne pritiske zbog borbe za očuvanje bh. rijeka i očekuju energičniji odgovor organa reda i zaštite poretka s obzirom na to da su obaviješteni o ovom i drugim napadima.

O prijetnjama ekološkim aktivistima snimljen je i kratki video u produkciji Centra za životnu sredinu koji je objavljen u novembru 2019. godine, a jedna od aktivistica koje govore o prijetnjama kojima su izložene je upravo Tahira Tibold. 

IZVOR: Fena

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU