Kuća bosanskog jezika otvorena u Tuzli

Kuća bosanskog jezika svečano je danas otvorena u centru Tuzle.

Idejni tvorac Kuće bosanskog jezika, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, nakon govora o historijatu bosanskog jezika, ovo reprezentativno zdanje je proglasio otvorenim.

  • Ove 2022. godine izgradili smo Kuću bosanskog jezika. Kuću jezika koji nije ni srpski, ni hrvatski, ni bošnjački nego je bosanski. Kuću koja će čuvati uspomenu na velikana naše prošlosti Muhameda Hevaji Uskufija i na prvi južnoslovenski rječnik štokavskog narječja u Evropi, ali i druge dokaze o višestoljetnom trajanju bosanskog jezika kao zajedničkog nasljeđa svih Bosanaca i Hercegovaca – rekao je Imamović.

Grad Tuzla, kako je rečeno, godinama radi na očuvanju kulturno-historijskog naslijeđa Tuzle i BiH. Te potencijale koristi u funkciji razvoja turizma, poboljšanja imidža grada, a u Gradskoj upravi smatraju da se svi moraju više potruditi da zaštite zajedničko naslijeđe.

Posebno se to odnosi na bosanski jezik, koji je, između ostalog, i dokaz kontinuiteta bh. državnosti. Zbog toga je i izgrađena i otvorena Kuća bosanskog jezika. (Fena)

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU