Kustura za TVSA: Stjenice, glodari, žohari ranije izlaze zbog visokih temperatura

O sistemskoj deratizaciji, učestaloj pojavi žohara nakon blage zime, kao i preventivnom djelovanju u Sarajevskom jutru razgovarali smo sa prof.dr. Aida Kustura Veterinarski fakultet UNSA.
Najveći problem, prema riječima profesorice je u tome što se većina tih poslova ne obavlja kontinuirano. Imamo zakon o zaštiti zdravlja od zaraznih bolesti, koji nameće sistemtska dezinfekcija, deratizacija i dezinsekcija (DDD).
Dezinfekcija se u nekim procentima do 80 posto provodi, i češće se provodi, posebno u javnom prevozu i insititucijama. Međutim, sistematska dezinsekcija se provodi u periodu 60, 90 čak i do 180 dana, nešto su rjeđi periodi, što se radi po zakonu, pojašnjava i dodaje da se deratizacija provodi dva puta godišnje, s proljeća i jeseni, to ne znači da ljudi ne shvate da se ona radi samo ta dva puta, i tu je potreban kontinuitet.

-Dezinsekcija je poseban problem, evo nas u proljeću, tokom jeseni dok još su visoke temperature, imamo štetnike u spoljašnoj sredini ne samo žohare, krpelje, stjenice itd. Blaga zima iza nas, nemamo temperature ispod nule, svi ti razvojni oblici, koji su zaostali u nastambama, jako brzo su isprovocirani na raniji izlazak. Trebalo ih je očekivati za 15ak dana, jer bi do tada dosegli ove temperature od 20 stepeni. Kad za žohara kažete da mu treba da se razvije do potupno odrasle jedinke, oko 20ak dana na temperaturi od 20 stepeni, ako imate temperaturu od 27 stepeni onda je taj razvoj kraći i kreće se od 13 do 15 dana. Budući da se jako brzo razmnožavaju, žohari sa visokim vanjskim temperatururama izašli su mnogo brže. Važno je napomenuti, ovi poslovi DDD-a sistematski se poklapaju, kod dezinsekcije i deratizacije.
Vraćamo se na istu stvar, sve poslove koje radimo, imamo različite agencije, privatne koje se bave poslovima DDD-a, ako nisu kontinuirano provođeni najmanje tri do pet godina, kako se prave planovi na nivou Federacije ili države, nećemo ništa postići sa parcijalnim izvođenjem.
Građanima je savjetovala da u stanovima pokušaju onemogućiti ulazak u stanove. Također je ukazala na sve zarazne bolesti koje prenose ovi štetnici.

Pogledajte savjete kao i odgovore na pitanja građana o ovim problemima u Sarajevskom jutru

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU