Kvalitet zraka u Tuzli vrlo nezdrav za stanovništvo

Kvalitet zraka u Tuzli jutros je vrlo nezdrav za stanovništvo, a izmjereni Indeks kvaliteta zraka u 9.00 sati iznosio je 202.

Vrijednost PM2,5 čestica iznosila je 169, a radi se o česticama koje nastaju sagorijevanjem fosilnih goriva – uglja, drugih čvrstih goriva, iz auspuha motornih vozila itd.

Kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme na području tog grada moguća su značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti. Povećana vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva! Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani, upozoravaju iz Eko Akcije.

Zrak je nezdrav i na području Lukavca gdje je Indeks kvaliteta zraka iznosio 193, Zenice gdje je Indeks kvaliteta zraka iznosio 185, Živinicama 169, Visokog 161, te Doboj Istoka gdje je Indeks kvaliteta zraka iznosio 157 i također je nezdrav za stanovništvo.

U takvoj situacija sa kvalitetom zraka iz Eko Akcije upozoravaju na moguću pojavu pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje.

Sljedeće grupe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. trebali bi izbjegavati i svi ostali.

Na području glavnog grada BiH zrak je jutros nezdrav za osjetljive grupe stanovništva. Indeks kvaliteta zraka iznosio je 104, a slična situacija je i na području Jajca i Ilijaša gdje je Indeks kvaliteta zraka iznosio 119 i 111.

Oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca na tim prostorima trebali bi smanjiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. Svi ostali trebali bi ograničiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Indeks kvalitete zraka temelji se na mjerenju čestica ( PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljičnog monoksida (CO).

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU