Lagali su nas: Postoji Planeta X – Samo je niko nije vidio

Istraživači su sada više nego sigurni da se Planeta X (ili Planeta Devet) krije negdje u našem sunčevom sistemu, ali da ju je nemoguće otkriti korištenjem postojećih teleskopa. Astronomi tvrde da ju je teško uočiti jer je isuviše daleko gdje je suviše mračno, piše „Vašington post“.

I NASA je u međuvremenu potvrdila: „Sada je teže da zamislimo naš solarni sistem bez Planete devet, nego s njom“.

Smatra se da je ta planeta, nazvana Planeta devet, 10 puta veća od Zemlje, 20 puta udaljenija od Sunca nego Neptun i najudaljenija planeta u solarnom sistemu. Iako postojanje Planete devet tek treba da bude zvanično dokazano, cijenjeni istraživači vjeruju da postoji velika planeta koja se skriva na dalekom rubu našeg solarnog sistema.

Ako je ta planeta tamo, onda bi se moglo objasniti zašto je solarni sitem pomalo van ravnoteže. U većini zvjezdanih sistema, okolne planete imaju tendenciju da se rotiraju u skladu sa svojim domaćinom. Međutim, u našem solarnom sistemu, planete su pod uglom od šest stepeni od svoje ose.

„Svaki put kada napravimo sliku, postoji ta mogućnost da Planeta devet postoji na tom snimku“, rekao je doktor Surhud Mor, vanredni profesor na Kavli institutu za fiziku i matematiku univerzuma na Univerzitetu u Tokiju.

U našem solarnom sistemu takođe postoji i niz drugih čudnih karakteristika koje bi mogle da budu objašnjene Planetom devet. Jedna je ta što je Kajperov pojas, oblast u obliku diska, prepun ledenih asteroida, kometa i patuljastih planeta koje obuhvata solarni sitem, orbitira suprotno od planeta u njemu, piše Domino magazin.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU