„LASTAVICA 2022“: POVEZNICA ISLAMSKIH I PREDISLAMSKIH EPOHA

Tradicionalna vjersko-kulturna manifestacija “Lastavica 2022” počinje danas, a centralni program bit će održan 7. augusta na platou Lastavice, gdje će Lastavičku dovu proučiti muftija zenički hfz. dr. Mevludin-ef. Dizdarević.

Muftija Dizdarević, koji je i predsjednik Organizacionog odbora(OO) ove manifestacije, na današnjoj konferenciji za novinare istakao je da je cilj ovogodišnje „Lastavice“, osim zadovoljavanja vlastitih duhovnih potreba, i posvješćivanje vrijednosti određenih tradicija putem tribina, predavanja i razgovora s učenim ljudima, koji će posvijestiti važnost određenih epoha.

„’Lastavica’ je prilika da razgovaramo o vlastitom identitetu, tradiciji i da posvijestimo neke zanemarene aspekte naše historije. Tako ćemo na tribini ‘Šta su nama Bogumili’ razgovarati o predislamskoj Bosni i Hercegovini i šta nama znači ta epoha“, rekao je muftija Dizdarević.

Dodao je da će se također razgovarati i o sufijskoj tradiciji “koja je nama vrlo bitna u islamskoj tradiciji, ali na neki način zanemarena”.

“Lastavica 2022” počinje danas tematskom hutbom na džuma-namazu u džematu Seoci, koju će kazivati muftija Dizdarević.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Zenica Jakub-ef. Salkica je govorio o vjerskim sadržajima ove manifestacije, najavivši “Večer Kur’ana” za večeras poslije akšam-namaza u Vrandučkoj tvrđavi.

„Predavanja u okviru programa ‘Večer Kur’ana’ održat će mr. Sulejman-ef. Čeliković, glavni imam MIZ Kakanj i muftija zenički. Odlomke iz Kur’ana proučit će hafizi s područja Muftiluka zeničkog, dok će ilahije i kaside izvesti hor Mreže mladih MIZ Zenica. Prijevoz autobusom obezbijeđen je ispred Islamskog centra u Zenici u 19.30 sati, a povratak iz Vranduka je nakon jacija-namaza“, rekao je ef. Salkica.

U nedjelju 31. jula s polaskom u 7.30 sati, bit će organizirana planinarska tura na Lastavicu pod nazivom „Tragom bosanskih bogumila“, i to maršrutom: Postojan – Markov kamen – Plato Lastavica-Radinovići. Turu će predvoditi licencirani planinarski vodič Afan Abazović.

Vjerski program se nastavlja u subotu, 6. augusta, poslije akšam-namaza na platou Lastavice kada će biti organiziran mevlud i zikr koji će proučiti hor MedžlisaDoboj, a predavanje će održati hfz. Nijaz Aganhodžić, profesor u Medresi “Osman-ef. Redžović” u Visokom.

Centralni program će početi u nedjelju, 7. augusta u 12.00 sati sa Lastavičkom dovom koju će proučiti muftija zenički, a poseban gost će biti muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić, kao izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice.

Programske sadržaje iz oblasti kulture predstavio je prof. dr. Ajdin Huseinspahić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture (BZK) “Preporod”, Gradsko društvo Zenica.

U ponedjeljak 1. augusta ispred zgrade BZK „Preporod“ Zenica bit će organizirana tribina pod nazivom “Šta su nama Bogumili”, a odmah nakon tribine i kulturno-umjetnički program „Priča o Bosni i Bošnjacima“.

„Suština ovog dijela manifestacije je da ukažemo na kontinuitet bošnjačkog identiteta i to je ono na čemu valja istrajavati. Baš kao što ptice lastavice dolaze u našu Bosnu da odnjeguju svoje mladunce, tako i mi svake godine aktueliziramo naš identitet i govorimo o značaju bošnjačkog identiteta i u predislamskom periodu, kako ne bi pali u zamku svođenja Bošnjaka isključivo na muslimane“, rekao je dr. Huseinspahić. Lastavica je dovište i zborište na kojem su se vijekovima okupljali i družili stanovnici okolnih sela koja gravitiraju tom lokalitetu.Nalazi se na granici Zavidovića, Kaknja i Zenice.

„lastavica 2022“: poveznica islamskih i predislamskih epoha
„lastavica 2022“: poveznica islamskih i predislamskih epoha
spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU