Lavrov ipak neće sutra doći u BiH

Posjeta ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavorva našoj zemlji se odgađa potvrđeno je za Klix.ba iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, a razlog je njegova samoizolacija nakon kontakta sa zaraženom osobom.

Vijest o samoizolaciji Lavrova objavila je novinska agencija RIA, a navodi se kako su sve njegove obaveze, planirani posjeti i sastanci odgođeni.

On se osjeća dobro, ali su svi njegovi sastanci odgođeni iz predostrožnosti.

Lavrov se sutra u BiH trebao sastati s članovima Predsjedništva, ministricom vanjskih poslova Biserom Turković te brojnim drugim zvaničnicima. U sklopu balkanske turneje trebao je posjetiti i Srbiju.

Lavrov je posljednji put bio u našoj zemlji uoči lokalnih izbora 2018. godine kada je posjetio Sarajevo i Banju Luku.

Sergej Lavrov je ranije izjavio da je jedna od tema za razgovor s bosanskohercegovačkim partnerima trebala biti problem Dejtonskog mirovnog sporazuma, čija se 25. godišnjica obilježava 14. decembra.

“Uvjereni smo da Dejtonski sporazum zadržava svoju aktuelnost. Njegova temeljna načela suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalne cjelovitosti BiH, jednakopravnosti tri konstitutivna naroda i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlastima omogućavaju održavanje mira, stabilnosti i sigurnosti te razvoj”, poručio je.

Naknadno će biti saopćen novi datum njegove posjete BiH.

izvor: klix.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU