Lazić: Crveni krst nadilazi sve prepreke i pomaže korisnicima – TNTPortal

U procesu vakcinacije nemjerljiv doprinos su dali i volonteri Crvenog krsta Bosne i Hercegovine. Vodili su računa o sugrađanima treće životne dobi koji su većinom ionako narušenog zdravlja. Crveni krst je zapravo tu uvijek kada ih trebamo. Skoro nevidljivi, ali nemjerljivog doprinosa. U toku je nedjelja Crvenog krsta, i tim povodom u Federaciji danas smo razgovarali sa Rajkom Lazićem, generalnim sekretarom društva Crvenog krsta BiH.

Navodi da članovi Crvenog krsta nisu među prioritetnim grupama za vakcinaciju.

“Naši volonteri i osoblje danonoćno rade kako bi pružili pomoć građanima koji su u nevolji. I uputili smo apel da se u proces imunizacije obavezno uključe i u red stave i naši volonteri i naše osoblje.”

Kaže da se, u pogledu pandemije, Crveni krst odmah stavio na raspolaganje kriznim štabovima.

“Naši volonteri i osoblje su radili na pomoći ljudima koji su bili ograničenog kretanja. Bili su angažovani u mobilne timove kako bi ljudima kojima je potrebna pomoć, u pogledu dostave lijekova, hrane, zaštitnih sredstava, dezinfekcionih sredstava, bilo kojih drugih neophodnih sredstava. Napravili smo jako dobru mrežu i dobre rezultate. Mnoge aktivnosti smo proveli i obezbijedili sredstva. Kako bi pomogli zajednici mi smo u prvim danima iz Društva Crvenog krsta/križa BiH entitetskim organizacijama pomogli preko 500.000 KM vrijednosti u raznim vrstama roba.”

Pojašnjava da je u vrijeme pandemije povećan zahtjev za usluge javnih kuhinja.

“Crveni krst puno radi i sa mladima i želimo da dokažemo javnosti da Crveni krst nije samo podjela humanitarne pomoći nego da je to organizacija koja je u službi zajednice,a sa krajnim ciljem umanjiti patnju građaninu BiH, prevashodno domaćem stanovništvu. Mi smo lideri humanitarnog rada i ove dvije godine kada se bavimo odgovorom na migrantsku krizu, odgovorom na covid, smo pokazali da zauzimamo jako bitnu poziciju i da zaslužujemo daleko bolju poziciju u pogledu budžeta različitih nivoa vlasti. Mi smo prevashodno zavisni od programskih aktivnosti i različitih projekata.”

Lazić napominje da pojedinac u Crvenom krstu može volontirati, može se dati u opštingku i gradsku organizaciju, promovisati aktivnosti.

“Mi ne bi mogli raditi svoju misiju bez građana, bez volontera, bez privrednika. Nalazimo se u nedjelji Crvenog krsta, a moto ove godine je “Zajedno smo nezaustavljivi”. To je jako dobra poruka i pokazuje da Crveni krst, bez obzira na teška vremena, uvijek prolazi te prepreke i dolazi do krajnjeg korisnika kako bi pomogli zajednici. Iako živimo u jako teškim uslovima mislim da nikad nismo imali sadržajnije i mnogobrojnije aktivnosti na teretu. Crveni krst je u javnosti prepoznat po aktivnostima dobrovoljnog darivanja krvi. Krv mogu dati svi oni koji su zdravi, sposobni, koji prođu na testu da mogu nesmetano i da njihova krv može biti sigurna i da može koristiti kao zdrava i sigurna.”

Kada je riječ o migrantskoj krizi kaže da jedino u BiH migrantskom krizom upravlja neko drugi, a ne država.

“Mogu da kažem da smo mi jedina organizacija koja je pomagala tim migrantima koji su van migrantskih kampova. Mi radimo putem mobilnih timova, pružamo prvu pomoć, dajemo psiho-socijalnu pomoć, povezujemo porodice i upozoravamo migrante na mine.”

federalna.baIzvorni članak

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU