Lejletul-kadr, noć važnija od hiljadu mjeseci

S akšam-namazom večeras je nastupila Mubarek noć Lejletul-kadr.

Prema islamskom vjerovanju, noć Kadr vrijednija je od hiljadu mjeseci jer je u njoj počela objava Kur’ana.

Vjernici ovu noć provode molitvi, i učenju Kur’ana, tražeći Božiju blizinu i duhovnu dubinu vjere. Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini centralnu svečanost organizira u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu. Posebna atmosfera je bila na Žutoj tabiji u Sarajevu, gdje se okupio veliki broj vjernika u vrijeme iftara, kada je top označio dolazak ove posebne noći.

Mi smo ga (Kur’an) počeli objavljivati u noći Kadr. A šta ti misliš šta je noć Kadr? Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci. Meleki i Džibril spuštaju se u njoj, s dozvolom Gospodara svoga, zbog odluke svake. Sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane.” ( El- Kadr, 1-5. )

Iz činjenica i uputa Poslanika Muhammeda nije određeno kad tačno pada ova sudbonosna noć. Jedan zanimljiv podatak o tome da se radi o 27. noći ramazana, kako većina islamskih učenjaka smatra, jeste taj što se u suri El-Kadr nalazi trideset riječi, a dvadeset sedma riječ je “ona” (hije).

U skladu sa ovim vjerovanjem, muslimani će večeras biti u džamijama širom svijeta kako bi zajednički obilježili ovu noć. U džamijama će biti organizovane molitve, čitanje Kur’ana i drugi oblici ibadeta.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU