22.7 C
Sarajevo
Nedjelja, 26 lipnja, 2022

  Leptir Bugojno/ Edukativno-simulacijske radionice o invaliditetu u školama

  Udruženje za djecu i osobe sa posebnim potrebama “Leptir Bugojno” nastavlja sa aktivnostima na edukaciji o invaliditetu u školamas aspekta ljudskih prava i socijalnog modela pristupa invaliditetu, jer je dosadašnja praksa pokazala da je to najbolja strategija za razvoj ematije prema ovoj marginaliziranoj grupi.

  Cilj ovih radionica je izjednačavanje mogućnosti za učešće osoba sa invaliditetom u svim aktivnostima i procesima društvu.

  Radionice su u potpunosti prilagođene potrebama, predznanju i dobi učesnika, a sve u svrhu bolje integracije i inkluzije djece i osoba sa invaliditetom.

  Radonice su održane u tri bugojanske osnovne škole: Prvoj OŠ Jaklić“, „Trećoj OŠ“ i OŠ Bristovi.

  Kroz edukaciju o pravima, potrebama i mogućnostima osoba sa invaliditetom,vježbama simulacije invaliditeta te grupnim diskusijama, učesnici radionica su osvijestili kako je to biti osoba sa invaliditetom, naučili kako biti podrška osobama sa invaliditetom, te kako raditi na uklanjanju prepreka u društvu za njihovo aktivnije uključivanje.

  Učesnici radionica su pokazali veliko zanimanje za ovu temu, a evaluacija govori da su u znatnoj mjeri razvili empatiju, naučili prepoznati mnogobrojne prepreke koje ovu populaciju ostavljaju na marginama našeg društva i osvijestili potrebu stvaranja inkluzivnog društva.

  Ove aktivnosti su dio projekta „UKLJUČITE I NAS“ kojeg implementira Udruženje Leptir,a financira Federalno ministarstvo rada i socijalne politike.

  Radionice su vodilistručni suradnici udruženja, mr.sci. NedimMuftić, dipl. defektolog/surdoaudiolog/logoped i Mirjana Gvozdenović, projekt menadžer.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  MOŽDA VAS ZANIMA
  DRUGI UPRAVO ČITAJU