11 C
Sarajevo
Utorak, 21 rujna, 2021

Leteći taksiji će prevoziti ljude u svijetu do 2025. godine

Pročitajte

Leteći taksiji koji će pružati usluge u određenim gradovima pojavit će se u narednih šest godina, tvrdi Oliver Walker-Jones, šef za komunikacije njemačke avijacijske kompanije Lilium, piše klix.ba


“Planiramo započeti naše operacije u nekoliko svjetskih gradova do 2025. godine iako će na nekim lokacijama usluga biti dostupna ranije. Postoji ogroman interes gradskih vlasti za naš projekt, ali još uvijek nismo odlučili u kojim ćemo gradovima ponuditi naše usluge”, izjavio je Walker-Jones za RIA Novosti.

Prošle sedmice je kompanija predstavila dizajn električne letjelice Lilium Jet s pet sjedišta, koja polijeće i slijeće vertikalno. Prvi let je obavljen još prošlog mjeseca.

Walker-Jones je obećao kompetitivne cijene u poređenju s drugim vozilima.

“Naše letjelice su električne i ne proizvode CO2. Pri paljenju se čuje zvuk, ali se tokom leta ništa ne čuje”, dodao je on.

Planirano je da prve letjelice imaju pilota, ali će u budućnosti biti dostupan i bespilotni mod.

Plan kompanije je da letjelice budu alternativa vozovima i međugradskim autobusima. Mnogo su brže i ekološki prihvatljivije od aktuelnih sredstava prijevoza.

Letjelica ima 36 električnih motora i može ubrzati do 300 km/h.

Podijeli sa prijateljima:

Više s weba

NA KANALU 6 / EKT produkcija predstavlja film „R.I.P Ivica Valenta – Bulaja“

EKT produkcija predstavlja film „R.I.P Ivica Valenta - Bulaja“ čiji su autori Stjepan Lozić, Ibrahim Osmanagić – Kibri i...

Možda vas zanima i ovo