20 C
Sarajevo
Utorak, 5 srpnja, 2022

  Litar goriva na benzinskim pumpama u BiH polako ide prema 4 KM

  Benzinske pumpe širom Bosne i Hercegovine nastavljaju s dizanjem cijena goriva. Vozači su ogorčeni, no i dalje skoro niko ne gasi motore bez obzira na poskupljenja.

  Federalno ministarstvo trgovine je zaprimilo 250 obavijesti o promjeni cijena i marži i iste se odnose na povećanje cijene benzina i dizela na benzinskim pumpama.

  Prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u Federaciji Bosne i Hercegovine na današnji dan (17.6.2022. godine) za Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi 3,27 KM/litru i za DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) 3,37 KM/litru.

  Raspon maloprodajnih cijena naftnih derivata na dan 17.6.2022. godine u Federaciji BiH je sljedeći:

  • Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi od 3,06 do 3,61 KM/litru;
  • DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) iznosi od 3,26 do 3,66 KM/litru.

  Iz ovog ministarstva ističu da je Vlada Federacije BiH donijela Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate kojom je propisala privrednim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko maksimalnu visinu marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM/litru derivata, a privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima maksimalnu visinu marže u apsolutnom iznosu od 0,25 KM/litru derivata.

  U Republici Srpskoj litar goriva na benzinskim pumpama će također poskupiti u prosjeku za sedam feninga, pa se očekuje da će litar benzina i dizela dostići cijenu od 3,46 KM.

  U Grupaciji za promet naftom i naftnim derivarima pri Privrednoj komori Republike Srpske, ova goriva trenutno se, u prosjeku, prodaju za 3,39 KM po litru.

  “Posljednje poskupljenje dizela i benzina bilo je prije par dana, i to za pet feninga po litru. U porastu su ulazne cijene, zbog čega je očekivati i povećanje maloprodajnih cijena na benzinskim pumpama”, rekao je za portal Srpskainfo Dragan Trišić, predsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivarima pri Privrednoj komori Republike Srpske.

  Prema njegovim riječima, rafinerije u okruženju su u ovom mjesecu značajno povećale cijene prema distributerima, odnosno kupcima.

  Vozači smatraju da su poskupljenja prevršila svaku mjeru jer će litar goriva uskoro otići na 4 KM što lančano vuče i poskupljenje namirnica i ostale robe. Također ističu kako je indikativno da naftaši ne spuštaju cijene kada barel nafte u svijetu pojeftini.

  KLIX.BA

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  Rahela
  Rahelahttp://www.tnt.ba
  Rahela Čabro je urednica na radiju i novinarka s decenijom iskustva. Blog je opušta, voli da istražuje i piše razne teme, posebno biznis ideje.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  DRUGI UPRAVO ČITAJU