‘Ljetopis o kralju Tvrtku’ otvorio Pozorišne igre BiH u Jajcu

Najstariji festival bosanskohercegovačkih teatara “Pozorišne igre BiH” sinoć je 42. put otvoren na sceni Doma kulture Jajce. Narednih dana kraljevski grad bit će domaćin umjetnicima, prije svega pozorišnim, ali i drugim.

Tako je i ceremonijal otvaranja igara upotpunjen nastupom pijanistice Dženane Šehanović Sarajlić i sopranistice Dženane Huseinagić.

Direktor Pozorišnih igara Bosne i Hercegovine Fikret Čančar istakao je da su Igre u Jajcu zasigurno najveći, najvažniji i najstariji pozorišni festival u našoj zemlji.

  • Kao i svake godine, i ovaj 42. put ćemo se potruditi da one ispune svoju osnovnu zadaću, obogate kulturnu scenu, promovišu umjetnost i naš grad i da jajačka publika uživa u svemu tome. Odabrali smo, uz pomoć selektorice Hasije Borić, najboljih sedam predstava, a među njima ćemo odabrati i dodijeliti nagrade za najbolju predstavu u cjelini, režiju, pet nagrada za glumačka ostvarenja, dramski tekst savremenog autora, dramaturgiju, scenografiju, kostimografiju i muziku i nagradu publike. Svi oni koji ponesu ove nagrade nose najvažniji teatarski trofej protekle sezone – nagradu iz Jajca. Zato želim uspjeh i sreću narodnim pozorištima iz Tuzle, Zenice, Banja Luke, Mostara i Sarajeva, te BKC iz Sarajeva, koji se ove godine takmiče za te nagrade – kazao je Čančar.

On je također kazao da se nažalost, na ovim prostorima vrijeme računa „do rata“ i „poslije rata“.

  • Ove godine su 21. posljeratne, a isto toliko je održano prijeratnih igara. Simbolika. Zadaća čuvanja ovog Festivala nije samo na Domu kulture i Direkciji Igara, već na svima koji mogu dati svoj doprinos. Neki se odnose kao da ih se ovaj Festival ne tiče, a itekako im je obaveza podržati isti. Građani Jajca i Općina Jajce nisu i ne trebaju biti prepušteni sami sebi. Ipak, najvažnije je da pozorišni radnici, pozorišta, umjetnici, pomognu realizaciju ovog događaja i imaju razumijevanja kod svog učešća. Kao i u svim drugim oblastima, Pozorišne igre čine ljudi, a ljudi znaju biti složni i jedinstveni, rasterećeni od skrivenih interesa, loših međuljudskih odnosa i slično, ali i suprotno od toga. Naša želja je da budemo ovo prvo – podvukao je direktor Doma kulture Jajce Fikret Čančar.

Načelnik Općine Jajce Edin Hozan istakao je da su Pozorišne igre Bosne i Hercegovine jedan od simbola kraljevskog grada Jajca.

  • Pozorišne igre su sigurno jedan od posebnih ukrasa grada – kazao je Hozan. On je naveo da Jajce postaje sve više turistički grad pa i zbog Pozorišnih igara Bosne i Hercegovine.

Ključ grada ove godine je trebao preuzeti glumac Senad Bašić. Bašić iz opravdanih razloga nije mogao prisustvovati ceremoniji, ali tu su bile fanfare koje su označile početak igara.

Nakon ceremonije otvaranja Igara na sceni Doma kulture Jajce izvedena je predstava Bosanskog kulturnog centra Sarajevo “Ljetopis o kralju Tvrtku“, Jasmina Imamovića, u režiji Dine Mustafića.

U narednim danima publika u Jajcu će imati priliku pogledati predstave : “Ivanov“ A.P. Čehov režija Paolo Magelli, Narodno pozorište Sarajevo, “Tri dana ili Uspon i pad gospodina B“, Roman Sikora, režija Tanja Miletić Oručević, Bosansko narodno pozorište Zenica, “Gospođica“ Ivo Andrić, režija Đurđa Tešić, Narodno pozorište Republike Srpske Banja Luka, “Perzeide“ Emina Kovačević, režija Karmen Obrdalj, Narodno pozorište Mostar, “Djelidba“ Skender Kulenović režija Miralem Zupčević, Narodno pozorište Tuzla, “Sretni ljudi“, Nina Mitrović, režija Ivan Leo Lemo, HNK Mostar.

Ove godine se inače odigravaju 42. Pozoršne igre, a sama manifestacija postoji već 52. godine.

Fena

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU