Lojo: Naš cilj u kvalifikacijama se zna, mjesto nam je na EP

Naš cilj je da se plasiramo na Eurobasket 2023, pokazali smo ranije da nam je mjesto među najboljim reprezentacijama kontinenta, izjavio je selektor ženske košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Goran Lojo, komentirajući rezultate žrijeba kvalifikacijskih grupa za to takmičenje

Reprezentacija BiH je u grupi A sa Belgijom, Njemačkom i Sjevernom Makedonijom.

O prvom favoritu grupe, selektor je izjavio da njihov ranking govori dovoljno, kao i činjenica da su na proteklom Evropskom prvenstvu Belgijanke osvojile bronzu.

– Međutim, upravo na zadnjem Eurobasketu smo ih pobijedili te pokazali da se možemo ravnopravno nositi sa takvom ekipom, čiji roster čine neke od najkvalitetnijih evropskih igračica. Dobra je vijest što ćemo prvu utakmicu upravo sa njima igrati kod kuće. Mnogo bi nam značila podrška naše publike, puna dvorana, ukoliko to uslovi dozvole – izjavio je Lojo za zvaničnu stranicu Košarkaškog saveza BiH.

Lojo je već nekoliko godina trener njemačkog Gottingena, a upravo reprezentacija ove zemlje je jedan od protivnika Zmajica u kvalifikacijama za EP.

– Imaju respektabilnu ekipu, iako ih u zadnje vrijeme ne prate sjajni rezultati. Predvodi ih Satou Sabally iz Fenerbahcea, ukoliko budu u punom sastavu svakako će predstavljati nezgodnog protivnika – ističe selektor.

Za Sjevernu Makedoniju selektor reprezentacije BiH kaže: “Najbolja reprezentacija iz zadnjeg šešira, tu smo sigurno mogli bolje proći. Imaju DeWannu Bonner, naturalizovanu igračicu koja igra sa našom Jonquel Jones u Connecticutu, sa njom je to druga ekipa. Međutim, sigurno smo kvalitetniji”.

Kvalifiakcije za Eurobasket počinju u novembru ove godine.

– Idemo utakmicu po utakmicu. U svakoj ćemo, naravno, ići na pobjedu. Naš cilj je da se plasiramo na Eurobasket 2023, pokazali smo ranije da nam je mjesto među najboljim reprezentacijama kontinenta. Samo da budemo svi na okupu, da nas posluži zdravlje, to je prvi i osnovni preduslov – naglasio je selektor ženske košarkaške reprezentacije BiH Goran Lojo.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU