-3.1 C
Sarajevo
Nedjelja, 5 veljače, 2023

Mačkoterapija: Šest razloga zašto su mačke dobre za vaše zdravlje

Ukoliko ste ljubitelji ovih simpatičnih životinja, pročitajte

Čini se da su mačke jako senzibilne kada se radi o zdravstvenom stanju.

One jasno vide kada se ne osjećate dobro ili kada ste bolesni. Zbog njihovog pozitivnog učinka na ljude, mačke se sada također koriste u liječenju životinja. Gotovo da nema boljeg zvuka za opuštanje od predenja mačke. Vlasnici mačaka su potvrdili da je zajednički život sa šapicama dobar za njih.

Mačke smanjuju razinu stresa

Američki istraživači su istraživanjima dokazali da mačke smanjuju razinu stresa svojih vlasnika. Tokom maženja mačke povećano se ispuštaju hormoni sreće, dok se istovremeno smanjuje nastajanje hormona stresa. Predenje mačke pojačava efekt opuštanja. Istraživački tim je za jedno istraživanje tražilo skupinu ljudi određene struke, koja je svakodnevno izložena visokoj razini stresa i odlučili su se za samostalne brokere. I zaista su mogli dokazati da je prisutnost mačaka pozitivno utjecala na ispitanike. Promatrali su tipične simptome stresa poput povišenog krvnog pritiska, povećanih otkucaja srca i znojenje. Ispitanici s mačkama su u stresnim situacijama reagovali puno opuštenije.

Mačke su dobre za srce

Kada smo pod stresom, krvni pritisak raste. Oni koji hronično pate od visokog krvnog pritiska imaju povećan rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Budući da mačke imaju pozitivan učinak na razinu stresa, u skladu s tim se smanjuje i rizik od bolesti. Istraživanja su pokazala da u kućanstvima s mačkama ima 30% manje srčanih udara.

  Poslanica SPS repovala u Skupštini Srbije, dobila aplauz

Mačke liječe kosti

Predenje mačke ima opuštajući učinak, ali ono može doprinijeti i puno više. Istraživanja pokazuju, da ujednačeni zvuk brujanja mačke ima ljekovit učinak na kosti. Tako se prijelomi kostiju kod mačaka liječe znatno brže nego kod ostalih sisavaca. Istraživači su otkrili da je za to odgovorna frekvencija predenja od oko 25 herca. Iz tog razloga je predenje učinkovito i kod ljudi. Uz pomoć uređaja za vibraciju, istraživači su mogli oponašati frekvenciju i pokazati ljekoviti učinak na ljudske kosti.

Mačke smanjuju rizik od alergija kod djece

Roditelji se često brinu o tome da bi njihova mačka mogla negativno djelovati na zdravlje novorođenčeta. Ali, zapravo je istina upravo suprotna. Istraživanja pokazuju da djeca koja odrastaju uz mačku imaju manji rizik od razvoja alergija. Međutim, to vrijedi samo ako u porodici ne postoji genetska predispozicija za to. Djeca koja odrastaju s mačkom imaju i druge prednosti. To potvrđuje nekoliko istraživanja. Tako mačke, pozitivno utječu na razvoj osobnosti djeteta. Brzo se nauče preuzeti odgovornost i razviju bolje socijalne vještine.

Mačke su osjetljive

Postoje priče, koje predočavaju to koliko su zapravo mačke osjetljive. Na primjer priča o mačku Oscaru. Živio je u američkoj zdravstvenoj ustanovi. Tamo je svakodnevno hodao po hodnicima i posjećivao pacijente. Čini se kako bi on primijetio da će neki pacijent ubrzo umrijeti. Njegovo predviđanje je bilo toliko precizno, da bi njegovateljice obavijestile porodicu, kada bi mačak Oscar duže vremena ležao pored pacijenta.

  MAJKA IZGUBILA BEBU I JEDVA SE ODVOJILA OD KREVETIĆA Prodala ga potpunom strancu, a on je iznenadio postupkom i dobrotom (VIDEO)

Mačke mogu biti terapeuti

Zbog njihovog pozitivnog učinka na ljude, mačke se sada također koriste u liječenju životinja. Terapija mačkama može pomoći starijim ljudima s demencijom i djeci s ADHD-om. One pružaju pacijentu osjećaj sreće i djeluju protiv osjećaja usamljenosti. Osim toga, one mogu smanjiti udaljenost između terapeuta i pacijenta. Mogućnosti primjene terapije s mačkama su raznolike. Terapijske mačke nisu posebno obučene. To međutim ima smisla, jer su mačke povezane s ljudima i otvorene prema strancima. Zato je svaka mačka prikladna za to. Utočište za životinje u Münchenu je pokrenulo projekt „Djeca čitaju mačkama“. Slično takozvanim psima za čitanje ovdje djeca s teškoćama u čitanju mogu redovito čitati mačkama, budući da su mačke dobri slušatelji i ne kritiziraju. To djeci daje sigurnost i pomaže im kod učenja čitanja. Mačke iz utočišta za životinje uživaju u maženju svojih malih posjetitelja. (zooplus.hr)

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU