Macron: Francuska nikom neće dopustiti da prijeti Čadu – TNTPortal

Francuski predsjednik Emmanuel Macron odao je počast pokojnom čadskom predsjedniku Idrissu Debyju na njegovoj sahrani u petak i izjavio je da Pariz nikome neće dopustiti da prijeti stabilnosti i integritetu svoje bivše kolonije u njenoj tranziciji ka demokratiji.

Deby, bliski zapadni saveznik, ubijen je u bici s pobunjenicima u ponedjeljak, što je povećalo brige da će nova previranja i neizvjesnost ugroziti borbu protiv militanata širom regije Sahela.

-Francuska neće dopustiti nikome da zaprijeti danas ili sutra čadskoj stabilnosti i integritetu – izjavio je Macron u govoru na Debyjevoj sahrani.

Francuski predsjednik bio je na pogrebnoj ceremoniji pokraj Debyjevog sina Mahamata Idrissa Debyja koji je, skupa s vojnim vijećem preuzeo vlast u N’Djameni, objavio da će obnoviti civilnu vladavinu u roku od 18 mjeseci.

-Francuska će također biti tu da održi u životu obećanje o miroljubivom Čadu koji stvara mjesto za svu svoju djecu i dijelove. Tranzicija ima ovu ulogu: stabilnost, inkluziju, dijalog i prelazak na demokratiju. Bili smo i bit ćemo uz vas – izjavio je Macron.

Podsjećajući na dugotrajne veze između Francuske i zapadne Afrike za koje je izjavio da ih obavezuju, Macron je odao počast Debyju, “prijatelju i hrabrom vojniku” koji je dao život za svoju zemlju.

-Dijelim tugu zemlje pogođene do srži žrtvom svog prvog vojnika i dijelim tugu lojalnog prijatelja i saveznika jer ste bili prvi koji ste odgovorili na poziv regionalnih zemalja da branite Afriku od naoružanih terorista u Sahelu u 2013. – kazao je on, aludirajući na pridruživanje čadskih snaga francuskim vojnicima u Maliju u suprostavljanju islamističkoj pobuni.

Deby je preuzeo vlast u pobuni i vladao je Čadom 30 godina. Grupe za ljudska prava optužile su Francusku i ostale zapadne sile za skretanje pogleda s političke represije Debyjeve vlade radi sigurnosne saradnje, prenosi Reuters.

federalna.ba/FenaIzvorni članak

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU