-2.1 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 25 listopada, 2021

Očekujem da ćemo napraviti iskorak u unutrašnjoj demokratizaciji

Predsjednik Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) Saša Magazinović danas je uoči Kongresa te partije, koji se održava u Sarajevu, izjavio da očekuje da se SDP potvrdi kao najjača stranka koja ima kapacitet da okuplja i druge političke stranke i organizacije, pojedince, akademsku zajednicu.

– Napravili smo veliki iskorak ka unapređenju demokratskog procesa unutar stranke i onda kad slobodno, za razliku od drugih političkih stranaka, razgovaramo i iznosimo svoja mišljenja, onda se to tumači kao neki sukob, raskol i slično. Ja to ne doživljavam na taj način. Očekujem da ćemo danas napraviti iskorak kad je u pitanju ta unutrašnja demokratizacija. Dakle, kad se donese odluka, a donosi je većina, onda smo svi dužni da je poštujemo – istakao je Magazinović.

Govoreći o BH. bloku i saradnji, Magazinović je naveo “da ćemo i u narednom periodu biti svjedoci pristupa još nekih stranaka, organizacija i pojedinaca tom bloku”.

– Mislim da je važno da se na samom početku taj proces postavi na pravi način kako kasnije ne bi bilo nikakvih nedoumica o tome kako sve funkcioniše. Ljudi koji su radili na tome su na dobar način postavili odnose između stranaka, omogućili da svaka zadrži i dio nečeg ličnog, ali uglavnom sve buduće aktivnosti će biti jako dobro koordinirane – naveo je Magazinović.

Na sedmom Kongresu SDP-a BiH oko 800 delegata treba izabrati 130 članova novog Glavnog odbora, za koji je predložen 441 kandidat. Također, bira se 11 članova novog Nadzornog odbora među 72 kandidata, kao i sedam članova novog Statutarnog odbora za koji postoji 25 kandidata. Delegati će se izjašnjavati i o određenim rezolucijama koje će biti smjernice za program SDP-a u narednom periodu.

(FENA)


0 0 Glasovi
Rejting članka
- Oglašavanje -
Pretplatite se
Obavijesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
NAJNOVIJE
Možda vas zanima