Magoda u posjeti SPKD ‘Prosvjeta’: Zajednička zadaća je čuvanje i njegovanje kulture različitosti

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, Kenan Magoda, posjetio je Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta”. Predsjednik društva Nedeljko Masleša i predsjednik UO Dejan Garić upoznali su Magodu s aktivnostima SPKD “Prosvjeta”.

Istaknuta je važnost djelovanja te zajednice kulture u našem društvu, kao i kontinuitet kvalitetnog rada na odgoju, obrazovanju i njegovanju kulture različitosti na ovim prostorima.

– Veoma je važno da sarađujemo, te da se zajedno zalažemo i doprinesemo multietničnosti, međusobnom uvažavanju i razumijevanju. Naše blago i ljepota je upravo u toj isprepletenosti i različitosti u kulturi i tradiciji svih naroda u našoj zemlji. Zajednička zadaća je da to čuvamo i njegujemo u godinama koje dolaze. Na tom putu Ministarstvo kulture i sporta, koje predvodim, sigurno će biti pouzdan partner – naglasio je Magoda.

Istaknut je i značaj Odluke o proglašenju temeljnih udruženja kulture naroda Bosne i Hercegovine od posebnog značaja za Kantona Sarajevo, među kojima je i “Prosvjeta”.

– Ponosni smo na ovu činjenicu, i ovo je svojevrsna potvrda i priznanje društvenog statusa ovih temeljnih organizacija kulture naših naroda, kao i njihove vrijednosti – rekli su domaćini, te dodali kako su uvijek radili na tome da svaki uspjeh “Prosvjete”, bude istovremeno i uspjeh Kantona Sarajevo i BiH.

Nakon razgovora, Magoda je pogledao izložbu u sklopu međunarodne likovne manifestacije “Art simpozijum Jahorina”, koja je nedavno otvorena u prostorijama “Prosvjete”, a potom je obišao i biblioteku, koja ima veliki broj stare arhivske građe i rijetkih knjiga, koje su dostupne svim građanima Sarajeva i BiH, kao i posjetiocima.

Kao znak zahvalnosti i podrške, Masleša je poklonio Magodi aktuelna izdanja “Prosvjete”, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

www.tvsa.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU