Magoda za TVSA: Nacionalno blago BiH u muzejima, biće otvoreno i dostupno svim građanima (Video)

Kenan Magoda, ministar kulture i sporta KS nakon sastanka sa članom Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem, došao je u studio TVSA i kazao o čemu su razgovarali. Tema razgovora bile su institucije kulture i obrazovanja, čiji je osnivač Bosna i Hercegovina, kao i modeli njihovog sufinansiranja

-Poslali smo snažnu poruku da i kroz kulturu čuvamo suverenitet BiH i naše nacionalno blago, a to su institucije kulture, o kojima su nakon Dejtona trebali državni organi voditi brigu, a to je Vijeće ministara BiH, a znamo da se to nije desilo, istakao je Magoda. Dodaje da zahvaljujući politikama unutar Vlade KS i opredjeljenju, novac za te institucije je osiguran.

-Što se tiče plata zaposlenika ove četiri javne ustanove: Historijski muzej, Kinoteka, Umjetnička galerija i Muzej pozorišne umjetnosti, u potpunosti će plate preuzeti Kanton Sarajevo, odnosno ministarstvo kulture, kroz jedan leg specijalis, zakon koji će imati svoje vrijeme trajanja, dok nadležni ne budu preuzeli to finansiranje. S ovim smo poslali snažnu poruku da će ove insitucije kulture biti otvorene i dostupne svim građanima i turistima u BiH. Također ovi zaposlenici više neće razmišljati da li će i kada biti plaćeni za svoj posao.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU