Majke Srebrenice i Podrinja s Trga slobode u Tuzli upozorile na spor proces ekshumacija

Na Trgu slobode u Tuzli i ovog 11. u mjesecu održano je mirno okupljanje majki i žena Srebrenice i Podrinja.

Za njih je 11. u mjesecu najtužniji datum u 28-godišnjoj borbi za istinu i pravdu o genocidu počinjenom u zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija 1995. godine.

„Duša nas boli i zna se koga boli, a ponajviše porodice koji još uvijek traže kosti svojih najmilijih. Ne može se normalnim putem ostvariti pravda, ali istinu znamo. Godina je prošla, ali ni jedna masovna grobnica nije otvorena, a znamo lokacije. Pored tih grobnica i dalje tražimo preostale žrtve. Ne želimo da u politici budu zločinci. Imamo institucije, ali treba da se radi u skladu sa zakonom. Sve se zna, ko negira genocid, ko ga minimizira, ali zašto se ne primjenjuje zakon? U povratničkim mjestima se vrijeđaju žrtve i situacija je teška. Tražimo, dakle, otvaranje grobnica i kažnjavanje onih koji negiraju genocid“, rekla je Nura Begović iz Udruženja „Žene Srebrenice“, javlja Anadolu.

Majki Srebrenice svakog mjeseca je sve manje, ali na Trg slobode sve češće izlaze učenici tuzlanskih škola, žene iz džemata te građani i građanke.

„Svaki 11. iznova budi bol i tugu svih nas, ali ponajviše se to vidi na licima majki koje su iz godine u godinu starije i slabijeg zdravlja. Svaki 11. zapravo pokazuje koliko te žene imaju saosjećanja i razumijevanja, pa i prema onima koji su počinili zločine. S druge strane počinitelji nemaju nimalo savjesti ili ljudskosti jer da imaju kazali bi barem anonimno gdje su preostali posmrtni ostaci žrtava“, kazao je hafiz dr. Edin ef. Peštalić, glavni imam džamije kralja Abdullaha u Tuzli.

Mirni skup okončan je učenjem Fatihe i hatma-dovom u Čaršijskoj džamiji u Tuzli.

federalna.ba/Fena

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU