15.5 C
Sarajevo
Petak, 9 lipnja, 2023

Mali MESS u Tuzli: Francuska dječija predstava ‘HAPPY MANIF: PARALELNA STOPALA’

U okviru programa obilježavanja Drugog oktobra – Dana oslobođenja Tuzle, Grad Tuzla i Internacionalni teatarski festival MESS, djeci Tuzle poklanjaju francusku dječiju predstavu HAPPY MANIF: PARALELNA STOPALA. Predstava HAPPY MANIF će u Tuzli biti izvedena u srijedu, 2.10. u 14.00 sati na Panonskim jezerima, na prostoru ljetne bašte Vrtić. U slučaju kiše predstava će se izvesti u Kući plamena mira. Ulaz za sve posjetioce je slobodan, kao i ulaz u dječiji park Vrtić, nakon predstave.

Predstava je interaktivnog, plesnog karaktera i potpuno je nova forma kada je u pitanju dječiji teatar u BiH, a izvode je članovi Association Ipso facto danse iz Francuske, David Rolland i Valeria Giuga, koji su i autori predstave. David Rolland je reditelj, Roland Ravard je autor muzike, David Brown autor fotografije, a glasove su posudili Dino Bajrović i Iva Šimić. Predstava traje 45 minuta i namijenjena je djeci uzrasta 7+.
Uz pomoć dvoje umjetnika, kao i muzike koja se čuje kroz slušalice, ova predstava učesnicima/cama nudi putovanje kroz historiju plesa povezanog sa prirodom, od klasičnog baleta do improvizacije suvremenog plesa, kroz eklektičnu izvedbu pionira postmodernog plesa. Radi se o „jedinstvenom čulnom iskustvu kroz osluškivanje prirode i vlastitog tijela, bilo da je ono u pokretu ili statično.” (La Scene).

Predstava HAPPY MANIF gostuje na 59. Internacionalnom teatarskom festivalu MESS u okviru posebnog pozorišnog programa za djecu i mlade, Mali MESS. Mali MESS se posvećuje teatru za djecu i omladinu, sa fokusom na gostujuće umjetnike/ce iz udaljenih dijelova svijeta u cilju razvijanja multikulturalnosti i približavanja različitosti najmlađoj publici.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU