Mandić pozvao građane Crne Gore da izađu na ulice

Vjernici Srpske pravoslavne crkve (SPC) održali su liturgiju pred kordonom policije u centru Podgorice, nakon što im je zabranjeno da priđu zgradi Skupštine Crne Gore, koja danas počinje raspravu o Vladinom Prijedlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Oni su tražili da im se omogući da dođu do starog grada u Podgorici kako bi održali moleban. Policija im je poručila da ne mogu proći, jer skup nije prijavljen.

Protojerej Predrag Šćepanović rekao je kako žele samo da se pomole.

“Ne želimo incidente već samo da se pomolimo. Održaćemo moleban pred policijom, ako ne možemo proći”, kazao je on.

Više stotina sveštenika držalo je moleban dok su pred njima stajale jake policijake snage.

Skup se održava bez incidenata.

SPC i dio javnosti protive se odredbi pomenutog prijedloga zakona prema kojoj će državna svojina postati svi vjerski objekti koji su bili imovina države Crne Gore prije gubitka njene nezavisnosti i pripajanja Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine, a koji kasnije nijesu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke vjerske zajednice.

Čelnici SPC smatraju da Vlada preko te zakonske odredbe želi da preuzme imovinu, dok su iz Vlade poručili da je zakon usklađen sa svim demokratskim standardima, kao i da njime žele utemeljiti kulturni i građanski identitet Crne Gore.

Mandić pozvao građane Crne Gore da izađu na ulice

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić pozvao je građane da izađu na ulice ako bude usvojen zakon o slobodi vjeroispovijesti. On je pozvao građane da izađu na ulicu u gradovima u kojima žive.

“Imamo plan za sve. Danas je ova skupština puna policija i još ih je puno koji zaustavljaju ljude po Crnoj Gori. Pozivamo sve da izađu na ulice ako se zakon usvoji a mi ćemo uraditi ovdje šta je do nas”, kazao je Mandić na sjednici parlamenta.

Upozorio je da se donosi, kako tvrdi, opasan zakon. Mandić je kazao da su poslanici DF-a došli na sjednicu nakon razgovora sa patrijarhom Irinejom.

“Duško Markoviću povucite zakon jer ćete na sebe navući prokletstvo. Narod će izaći na ulice uzeti ikone. Ne mogu poslanici sami. Ovo ne može da izađe na dobro”, rekao je Mandić.

Skupština Crne Gore danas bi trebalo da glasa o zakonu o slobodi vjeroispovjesti, čijem se usvajanju protive čelnici SPC-a. Sveštenstvo SPC-a je u utorak održalo protest ispred zgrade parlamenta u Podgorici i pozvalo poslanike da ne glasaju za zakon. Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je nakon toga isti zahtjev ponovio u pismu koje je poslao poslanicima, premijeru Dušku Markoviću, članovima Vlade i predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću.

SPC i dio javnosti protive se odredbi zakona prema kojoj će državna svojina postati svi vjerski objekti koji su bili imovina države Crne Gore prije gubitka njene nezavisnosti i pripajanja Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine, a koji kasnije nijesu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke vjerske zajednice. Čelnici SPC smatraju da Vlada preko te zakonske odredbe želi da preuzme imovinu, dok su iz Vlade poručili da je zakon usklađen sa svim demokratskim standardima, kao i da njime žele utemeljiti kulturni i građanski identitet Crne Gore.

Uprava policije Crne Gore pozvala je građane da ne dolaze danas pred Skupštinu Crne Gore i poručila da neće dozvoliti okupljanja.

Policija je jutros zatvorila za saobraćaj ulice u centru Podgorice kako bi spriječila najavljene proteste Demokratskog fronta (DF). Čelnici tog političkog saveza su u srijedu navečer putem društvenih mreža pozvali građane da se danas okupe ispred zgrade parlamenta, kako ne bi dozvolili usvajanje zakona o slobodi vjeroispovijesti.

„Nakon blagoslova našeg patrijarha Irineja i razumijevanja i podrške naših episkopija na prostoru današnje Crne Gore, poslanički klub Demokratskog fronta će biti u Skupštini i očekuje da svi vjernici, koji su potpisali peticiju Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori,da će braniti svoje svetinje, budu pred Skupštinom Crne Gore u 11 časova i izraze protest protiv usvajanja sramnog zakona koji atakuje na našu Crkvu”, naveli su iz Demokratskog fronta.

Iz Uprave policije je nakon toga poručeno da neće dozvoliti okupljanja. jer nisu prijavljena u zakonskom roku. Oni su pozvali građane da ne dolaze pred skupštinu i da doprinesu očuvanju javnog reda i mira.

„Policija neće dozvoliti okupljanja u blizini štićenih objekata. a postupaće shodno svojim zakonskim ovlašćenjima u cilju održavanja stabilnog javnog reda i mira, nesmetanog funkcionisanja državnih institucija i očuvanja lične, imovinske sigurnosti i bezbjednosti svih građana”, navodi se u saopštenju Uprave policije.

Amfilohije pozvao Crnogorce na mir i bratsku slogu

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozvao je građane na mir i bratsku slogu, ocjenjujući da je to jedino što je u ovom trenutku potrebno svima.

On je podsjetio da je sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve (SPC) prije dva dana na protestima tražilo povlačenje prijedloga zakona o slobodi vjeroispovijesti, kao i na crkveno-narodnom saboru u Nikšiću, održanom proteklog vikenda.

“Nažalost, taj glas nije uslišen od strane predstavnika sadašnje države na čelu sa drugom Milom Đukanovićem. On je glavna ličnost svega što se danas događa u Crnoj Gori. Zaboravio je, očevidno, onu riječ Božju, riječ Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca, koja glasi: ‘Kome zakon leži u topuzu, tragovi mu smrde nečovještvom’”, poručio je Amfilohije.

On je pozvao građane da se uzdrže incidenata iako, kako je rekao, Vlada sprovodi bazakonje.

“Ja sam ponovo slobodan da, ovdje pored ćivota Svetoga Petra, i sa njegovog ćivota, pozovem sve Crnogorce, sve ljude koji žive u Crnoj Gori, bez obzira kakvoj oni ideologiji, partiji, pripadali, kako se nacionalno osjećali – da ih pozovem na mir, na bratsku slogu, na ljubav, jer je to jedino što je u ovom trenutku potrebno ovdje svima nama. A, u isto vrijeme, da pozovem druga Đukanovića da odustane od zakona topuza, od tog bezakonja koje bi danas trebalo da se izglasava u Skupštini Crne Gore”, kazao je Amfilohije.

Skupština Crne Gore danas je počela raspravu o prijedlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti čijem usvajanju se protive čelnici SPC-a i dio crnogorske javnosti.

Sveštenstvo SPC-a je u utorak održalo protest ispred zgrade parlamenta u Podgorici i pozvalo poslanike da ne glasaju za zakon. Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je nakon toga isti zahtjev ponovio u pismu koje je poslao poslanicima, premijeru Dušku Markoviću, članovima Vlade i predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću.SPC i dio javnosti protive se odredbi zakona prema kojoj će državna svojina postati svi vjerski objekti koji su bili imovina države Crne Gore prije gubitka njene nezavisnosti i pripajanja Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine, a koji kasnije nijesu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke vjerske zajednice. Čelnici SPC smatraju da Vlada preko te zakonske odredbe želi da preuzme imovinu, dok su iz Vlade poručili da je zakon usklađen sa svim demokratskim standardima, kao i da njime žele utemeljiti kulturni i građanski identitet Crne Gore.

federalna.ba/AA

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU