Manifestacijom ‘Sve je premostivo’ obilježava se godišnjica obnove Starog mosta

Manifestacijom “Sve je premostivo“ koja će se održati od 21. lipnja do 10. kolovoza, obilježit će se 17. obljetnica završetka obnove Staroga mosta i 16. obljetnica upisa Mostara na popis UNESCO-ove kulturne baštine

Raznovrstan program održavat će se na otvorenom i bit će besplatan, a organizatori programa su kulturne ustanove i udruge u Gradu Mostaru.

Program financira Grad Mostar kojemu se pridružilo i Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti.

Manifestacija počinje 21. lipnja, prvog dana ljeta na koji se obilježava i Svjetski dan glazbe, a mostarski Simfonijski orkestar održat će koncert na otvorenom, u gradskom parku “Zrinjevac”, pod nazivom “Prijatelji  zauvijek”.

Po riječima ravnateljice Simfonijskoga orkestra Mostar Snježane Zovko, riječ je o večeri opernih arija iz najpopularnijih opereta, mjuzikala i opera.

Mostarska publika tako će moći uživati u arijama iz Mocartovih opera, ali i mjuzikla Endrua Lojda Vebera.

 Na platou ispred Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače 1. srpnja održat će se koncert “Split u Mostaru” u izvedbi puhačkoga orkestra “Hrvatska glazba Mostar”, dok je za 12. srpnja vokalno najavljen instrumentalni koncert poznatog ansambla “Lado” iz Zagreba “Sako leto ima i nekaj novoga”.

– Kroz program koncerta Ladovi solisti i glazbenici prikazat će glazbenu baštinu Moslavine, Posavine i Zagrebačkoga prigorja, Slavonije, Baranje, Bačke Podravine, Međimurja i Dalmacije – kazao je ravnatelj Hrvatskoga doma hercega Stjepana kosače Danijel Vidović na konferenciji za medije u Mostaru.  

Za početak srpnja predsjednik Udruge Down sindroma Igor Ledić najavio je likovnu radionicu u kojoj će sudjelovat učenici osnovnih škola s poteškoćama u razvoju i učenici redovnoga razvoja.

Radionica će se održati u turskom kulturnom centru “Yunus Emre”, a radit će se kolaži s dva UNESCO-ova motiva – stećci i Stari most.

Rock School planiran je za srpanj, a najavljeni su koncerti učenika te škole i DJ partyji.

Ravnatelj Centra za kulturu Senad Suljić najavio je za 23. srpnja nastup nekoliko glazbenih grupa, odnosno umjetnika.

Riječ je o Blues karavanu, Smooth Grooveu i Mostar Big Bandu.

Istoga dana, bit će otvorena izložba u sklopu ovogodišnje manifestacije “Mostarsko kulturno ljeto”, a riječ je postavci arhivske građe o Starom gradu te njegovom razvoju od restauracije do obnove 2004. godine, odnosno godinu dana kasnije kada je uvršten na popis UNESCO-ove kulturne baštine.

 Iz Muzičkog centra Pavarotti za 30. srpnja najavljuju koncert mostarskoga benda “Lijep ljepši najljepši” i hip – hop glazbene grupe “Helem nejse”.

 Asistentica Grada Mostara za suradnju s Organizacijom gradova svjetske baštine Senada Demirović Habibija najavila je još jednu radionicu u nizu, a koje se održavaju 16 godina u razdoblju obilježavanja i obnove Starog mosta i upisa na UNESCO-ovu listu.

Tom prigodom, djeca od 10 do 16 godina imat će priliku napraviti “mustru za mostarsku šaru mostarskoga ćilima”.

Šefica Službe za kulturu Grada Mostara Inga Dragoje Mikulić je za 31. srpnja najavila koncert KUD Blagaj u Starom gradu, a za sami kraj manifestacije, 10. kolovoza, književno veće posvećeno hercegovačkim pjesnicima koje će u bašti Ćorovića kuće moderirati Nedžad Maksumić i Dijana Maksumić.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU