MARKO DAJE PLATU OD 200.000 I NIKO NEĆE DA RADI: Ljudima ispod časti da prihvate, a posao gospodski

Poljoprivrednik iz Banatskog Novog Sela Marko Rosu, za posao poljoprivrednika nudi platu od čak 200.000 dinara, ali kaže da radnika čak ni za toliko dobru ponudu ne može da nađe.

Marko ističe da manjak kvalifikovane radne snage danas predstavlja ogroman problem, gdje je za platu od preko 100.000 dinara gotovo nemoguće naći radnika.

– Mi možemo da damo i 150.000 i 200.000 dinara platu, ali na kraju ne možemo da nađemo radnika. Trebaće mi i traktoristi, zaštitar i menadžer koji će voditi tu proizvodnju, samim tim oni stvaraju sav kapital i novac, ali ih je jako teško pronaći. Mislim da im je lakše da odu u neku firmu da rade za 50.000 dinara, jer ih mnogo muči radno vreme. Mi ga u sezoni nemamo, radi se od jutra do mraka – ističe Marko.

Takođe, posao koji nudi zahtijeva veliku odgovornost i požrtvovanost, jer, bez obzira na uslove, u toku sezone on mora da se uradi, što mnogi ne žele da prihvate. Kaže da mnogi ne shvataju da se posao u poljoprivredi u velikoj mjeri i promijenio sa usavršavanjem tehnologije.

– Nekome je ispod časti da kaže da je traktorista, iako današnji traktori imaju klima-uređaje, auto-pilota i pružaju veliki komfor u radu, pa možeš da sedneš u traktor u beloj košulji, da dođeš na njivu i da se ne isprljaš, a i pored toga nema ko da radi – zaključuje Marko, piše Agromedia.

novi.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU