“Medica” Zenica: Povećan broj žrtava rodno zasnovanog nasilja u periodu pandemije

"medica" zenica: povećan broj žrtava rodno zasnovanog nasilja u periodu pandemije
FOTO: Zenicainfo.ba

“Istraživanje o zbrinjavanju žrtava rodno zasnovanog nasilja u periodu prošlogodišnjeg potpunog lockdown-a u našoj državi zbog pandemije COVID-a, pokazalo je nažalost veliki porast ove vrste nasilja, ali istovremeno i potpuni izostanak rodne osjetljivosti našeg društva u tom periodu”, kažu u “Medici” Zenica, koja je ovo istraživenje i provela lani u periodu od marta do juna u partnerstvu sa Udruženim ženama iz Banja Luke na prostoru 43 lokalne zajednice u BiH i Brčko distriktu.

“U sigurnoj kući tokom 2020. godine bilo je 526 zbrinutih slučajeva, što ukazuje na porast rodnog zasnovanog nasilja i to za 75 procenata u odnosu na godinu prije, kada smo imali 300 osoba zaštićeno u sigurnoj kući”, navodi Sabiha Husić, direktorica “Medike” Zenica.

"medica" zenica: povećan broj žrtava rodno zasnovanog nasilja u periodu pandemije
sabiha husić

“Istovremeno ni međusektorska saradnja nije bila uopće rodno osjetljiva, jer u pomenutom periodu restriktivnih mjera, nadležni krizni štabovi nisu ni mislili na žrtve nasilja, što pokazuje i činjenica da nijedna preventivna mjera, koja se odnosni na žrtve nasilja, tada nije izrečena, a nadležni akteri, koji bi trebali štititi ove žrtve nisu imali smjernice za rad sa njima u datima okolnostima, te su na prostoru Federacije BiH jedino radile ženske nevladine organizacije, pružajući specijalizovane usluge žrtvama rodno zasnovanog nasilja”, naglašava, između ostalog, direktorica zeničke “Medike”.

"medica" zenica: povećan broj žrtava rodno zasnovanog nasilja u periodu pandemije

“Nažalost, slična situacija se nastavlja i početkom ove godine, jer i dalje nema jasnih koraka, procedura i smjernica o institucionalnom djelovanju tokom pandemije u oblasti zaštite i zbrinjavanja žrtava rodno zasnovanog nasilja, te bi nadležni ovo zaista morali već ozbiljno uzeti u razmatranje”, ističe Sabiha Husić, direktorica “Medike” Zenica. (V. J.)

 Izvorni članak

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU