Mehić: Penzije u Federaciji BiH bi trebale biti uvećane do 8 odsto

Penzije u Federaciji BiH bi trebale biti uvećane do osam odsto, prema finansijskim procjenama Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, Vlade FBiH, kao i Saveza Saveza udruženja penzionera FBiH, rekao je za BHRT predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Redžo Mehić.

“Pošto su oni sa najnižim penzijama najugroženiji, njima bi za oko 30-ak KM bila veća penzija”, naglašava Mehić, te dodaje da će uvećana isplata penzija biti 5. marta, retroaktivno od 1. januara.

On je kazao da do povećanja penzija ove godine mora doći jer za to postoje finansijske i zakonske pretpostavke, ali i zato što za zadnje dvije godine nije bilo nijednog povećanja penzija u FBiH.

Mehić je svjestan činjenice da penzioneri u Federaciji BiH ne mogu živjeti od 382 KM mjesečno, koliko iznosi najniža penzija, osim ako nemaju nekog srodnika koji im finansijski pomaže ili ako se ne bave nekom dodatnom djelatnošću, ukoliko im to zdravlje dozvoljava.

On napominje da ni u zemljama u okruženju nije bolja situacija kada je u pitanju povećanje penzija.

“Neka penzioneri vide kolika povećanja daju susjedne zemlje”, rekao je.

U Federaciji BiH ima oko 43O hiljada penzionera, a njih 44 odsto prima najnižu penziju.

Podsjetimo, Vlada Federacije BiH je na jučerašnjoj hitnoj, telefonski održanoj sjednici, utvrdila i po hitnom postupku uputila Domu naroda Parlamenta FBiH Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Glavni cilj izmjena i dopuna je omogućavanje značajnijeg povećanja penzija u Federaciji BiH ove godine.

BHRT
 

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU