Memorijalni malonogometni turnir u znak sjećanja na rahmetli Nedima Škamu i njegove maloljetne saborce

U sportskoj dvorani “Ramiz Salčin” danas je otvoren Memorijalni malonogometni turnir “Nedim Škamo”, kojeg je organiziralo Udruženje “Maloljetni borci Armije RBiH Novi Grad Sarajevo”, u čast svoga saborca koji je poginuo braneći našu domovinu od agresora.

Ovo Udruženje tradiocionalno organizira malonogometne turnire kako bi podsjetili na one koji su u svojim najljepšim godinama položili život za odbranu domovine i kako bi mi danas živjeli u slobodi.

Na turniru su učestvovali učenici 14 novogradskih škola, a otvaranju turnira prisustvovali su načelnik Općine Novi Grad Sarajevo, Semir Efendić, pomoćnik načelnika za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo, Tajib Delalić, ministar za boračka pitanja KS, Omer Osmanović, članovi Udruženja “Maloljetni borci Armije RBiH Novi Grad Sarajevo”, njihovi saborci, vijećnici Općinskog vijeća Novi Grad, direktori škola, prijatelji i građani.

“Ovo je 5. Memorijalni turnir u čast maloljetnom poginulom borcu Nedimu Škami kao i sjećanje na svih 83 maloljetna borca koji su poginuli tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Mi kao Udruženje nastojimo da ne prepustimo zaboravu ono što se desilo u periodu agresije na BiH, a posebno maloljetnih boraca koji su dali živote za ovu državu. Nećemo dopustiti da budu zaboravljena ta djeca, koja nisu imala ni 18 godina, a priključili su se Armiji RBiH i borili se”, rekao je Jasmin Smječanin, predsjednik Organizacionog odbora.

izvor: općina novi grad

Prisutnima se obratio i načelnik Općine Novi Grad, Semir Efendić, koji je poručio da uspomenu na naše borce moramo uvijek čuvati i njegovati, te se zahvalio Udruženju “Maloljetnih boraca Novi Grad” što na ovaj način podsjećaju na značaj maloljetnih boraca u odbrani domovine.

“Želim da se zahvalim Udruženju “Maloljetnih boraca Općine Novi Grad” koji su na ovaj način odlučili da obilježe ono što su značili maloljetni borci u odbrani Novog Grada, ali i cijele Bosne i Hercegovine. Razlika između njih i ostalih boraca je to što oni nisu bili obavezni, ali su se ipak prijavili u Armiju RBiH i tražili način kako da brane svoju državu. A ne postoji ništa važnije od toga da naši mladi koji rastu i sada idu u osnovnu školu znaju da uvijek ima onih najhrabrijih koji će kada bude trebalo odbraniti domovinu i koji su zaslužni što smo danas slobodni”, poručio je Efendić.

Ministar za boračka pitanja, Omer Osmanović, u svom obraćanju istakao je kako bi poželio da rahmetli Nedim Škamo bude uzor svim mladima.

“Dok su mnogi tražili izgovore kako da ne budu u Armiji i kako da ne brane domovinu, on je tražio način da ga komandanti prime kao maloljetnog momka, da bude ponosni branitelj Bosne i Hercegovine. Mi smo se branili i stari i mladi i nismo imali taj luksuz da nas neko drugi brani”, rekao je ministar Osmanović.

U ratu od 1992 do 1995. godine živote za odbranu Sarajeva i države Bosne i Hercegovine dala su 84 maloljetna borca sa područja Novog Grada, a među njima je i Nedim Škamo, koji je pohađao Mašinsku tehničku školu, kada se sa nepunih 17 godina priključio Teritorijalnoj odbrani Dobrinje i Aerodromskog Naselja. Krajem septembra 1994. godine dobrovoljno se prijavio da učestvuje u akciji u rejonu Bjelašnice, gdje je u direktnim borbenim dejstvima 1. oktobra 1994. godine poginuo na privremeno okupiranoj teritoriji, a njegovo tijelo razmijenjeno je nekoliko sedmica poslije, kada mu je i dženaza klanjana.

Rahmetli Nedim Škamo je ukopan na mezarju Stadion, nekoliko nizova dalje od svoga oca Ahmeda, koji je poginuo 12. januara 1994. godine kao pripadnik Armije RBiH.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU