Mesihović: Filozofski fakultet je mjesto gdje se njeguje i čuva kulturno naslijeđe i identitet Kantona Sarajevo

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, prof.dr. Adna Mesihović, posjetila je Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu.

Fakultet nudi širok spektar studijskih programa, uključujući filozofiju, sociologiju, psihologiju, historiju, arheologiju, lingvistiku, bibliotekarstvo i informacijske nauke, kao i mnoge druge. Ovi programi omogućavaju studentima da steknu temeljno znanje i razviju kritičko razmišljanje, analitičke vještine i komunikacijske sposobnosti.

Na sastanku su otvorene razne teme, identificirani su neki od problema s kojima se susreće Filozofski fakultet, a jedan od njih je i nedostatak jasnih kriterija za napredovanje profesora i istraživača. Trenutno ne postoji jasna metodologija koja bi se primjenjivala prilikom ocjenjivanja naučnih i akademskih dostignuća. Također, razgovaralo se i o infrastrukturnim potrebama Filozofskog fakulteta.

Dekan Filozofskog fakulteta, dr. Kenan Šljivo, izrazio je zahvalnost ministrici Mesihović jer se opredijelila za intenziviranje saradnje s fakultetima Univerziteta u Sarajevu, pa tako i s Filozofskim, naglasivši kako je to i prvi put da Filozofski fakultet posjeti jedan od ministara u Vladi Kantona Sarajevo.

„Filozofski fakultet ima važnu ulogu u Kantonu Sarajevo i šire. Njegovi studenti i profesori doprinose društvenom, kulturnom i intelektualnom razvoju zajednice. Osim toga, Filozofski fakultet je i mjesto gdje se njeguje i čuva kulturno naslijeđe i identitet Kantona Sarajevo. Kroz proučavanje historije, jezika, književnosti i umjetnosti, fakultet doprinosi očuvanju i promociji bogate kulturne baštine ovog područja. Nesumnjivo je da će Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo intenzivirati saradnju s Filozofskim fakultetom, te raditi na iznalaženju načina kako da zajedničkim naporima riješimo poteškoće koje su nam u ovoj posjeti prezentovane“, istakla je ministrica Mesihović.

Ona je predložila predstavnicima fakulteta da dostave službama Ministarstva prijedlog naučnih časopisa u kojima se može vršiti objava radova iz oblasti humanističkih nauka. Ovaj prijedlog ima za cilj da naučni radovi iz humanističkih nauka budu indeksirani u relevantnim bazama podataka.

Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS će kao i do sada nastojati podržavati studijske programe i fakultete koji imaju za cilj unapređenje standarda visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini, kao i postizanje akademske i naučne izvrsnosti. S toga, intenziviranje saradnje s Filozofskim fakultetom i drugim fakultetima u okviru UNSA će ostatii jedan od važnih prioriteta rada.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU