Mesihović posjetila Stomatološki fakultet sa Stomatološkim kliničkim centrom

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, prof. dr. Adna Mesihović sa saradnicima, posjetila je Stomatološki fakultet sa Stomatološkim kliničkim centrom Univerziteta u Sarajevu.

Dekan Stomatološkog fakulteta, prof. dr. Muhamed Ajanović, upoznao je prisutne s radom fakulteta te planovima za daljnje unapređenje i razvoj ove visokoškolske institucije.

Istakao je da je osnovni cilj fakulteta razvoj u vodeću zdravstvenu ustanovu u oblasti Stomatologije i dentalne medicine u Bosni i Hercegovini i šire. Naglasio je i da fakultet trenutno osigurava najsavremenije uvjete za rad za studente, pacijente, osoblje i stomatologe u okviru kontinuirane edukacije. Prof. Mirjana Gojkov-Vukelić je ukratko predstavila i sedam katedri Stomatološkog fakulteta sa stomatološkim kliničkim centrom Univerziteta u Sarajevu kao osnovne nastavno – naučne jedinice.

Ministrica Mesihović je istakla da ovaj fakultet ima izuzetnu važnost u zajednici, te da je prepoznat kontinuirani rad na unapređenju stomatoloških praksi u Kantonu Sarajevo.

„Stomatološki fakultet UNSA obrazuje stručnjake u oblasti stomatologije koji su danas priznati ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u svijetu. Njihov rad igra ključnu ulogu u istraživanju i unapređenju stomatološke prakse, što doprinosi i inovacijama u zdravstvenom sektoru. Također, za Kanton Sarajevo, od izuzetne je važnosti prevencija i liječenje oralnih bolesti, što direktno utiče na opće zdravlje cjelokupne populacije. Praktični pristup naučnim procesima Stomatološkog fakulteta jedan je od najistaknutijih u Kantonu Sarajevo, i kao takav može da bude primjer drugim visokoškolskim ustanovama. Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo će i dalje biti partner fakultetu u stremljenju ka novim, modernim i u svijetu prepoznatim naučnim i istraživačkim praksama, koje za rezultat imaju obrazovanje najboljih kadrova“, rekla je ministrica Mesihović.

Tokom posjete upriličen je i obilazak prostorija fakulteta te su predstavljene obnovljene i laboratorije opremljene s najmodernijom opremom koja pruža studentima izvanredne uslove za studiranje i praktično učenje, ali i akademskom i naučnom osoblju priliku za napredak i postizanje izvrsnih rezultata u istraživanju i radu, s ciljem pružanja najbolje zaštite oralnog zdravlja zajednice.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU