Kompanija Microsoft objavila je kako su otkrivene na hiljade pokušaja iranskih hakerskih napada na predsjedničke izbore 2020. u Sjedinjenim Američkim Državama, javlja Anadolu Agency (AA).

“Nedavno smo primijetili značajne cyber aktivnosti koje pripadaju grupi Phosphours, za koju vjerujemo da dolazi iz Irana i povezana je s iranskom vladom”, piše na web-stranici Microsofta.

U saopćenju se navodi kako je od augusta do septembra, tačnije u periodu od 30-ak dana, Microsoftov Obavještajni centar za prijetnje identifikovao najmanje 2.700 pokušaja napada na Microsoftove račune, od kojih je najmanje 241 bio direktno napadnut.

Ciljani računi bili su povezani s američkom predsjedničkom kampanjom, sadašnjim i bivšim američkim vladinim dužnosnicima, novinarima koji se bave temama globalne politike i vodećim Irancima koji žive izvan Irana.

Tvrdnje o umiješanosti Rusije u predsjedničke izbore 2016. u SAD-u dugo su bile aktuelne u toj zemlji. Ovaj slučaj izazvao je burne rasprave između Trumpove vlade i demokrata na političkoj sceni.

federalna.ba/AA

Komentari

avatar
  Prati komentare na ovaj članak  
Obavijest o