Microsoft uskoro predstavlja vlastiti AI procesor?

Microsoft se možda približava otkrivanju svojih planova za proizvodnju vlastitih generativnih AI procesora. Novo izvješće tvrdi da bi se otkriće moglo dogoditi u sklopu Microsoftove konferencije za programere Ignite 2023 . Izvješće dolazi iz The Information-a pozivajući se na neimenovani izvor. Pojedinosti o ovom AI čipu nisu otkrivene.

Konferencija Ignite, koja je između ostalih namijenjena programerima, IT stručnjacima i administratorima, održat će se u Seattleu od 14. do 17. studenog. Microsoft već promiče da će konferencija sadržavati brojne najave velikih proizvoda uključujući mnoge usredotočene na njihovu AI platformu, posebno tijekom uvodnog obraćanja u kojem će nastupiti izvršni direktor Satya Nadella i drugi glavni rukovoditelji tvrtke.

Microsoft trenutačno koristi NVIDIA-ine H100 GPU-ove za napajanje svojih podatkovnih centara koji upravljaju AI uslugama kao što su Bing Chat AI chatbot, Bing Image Creator art generator, a odnedavno i pomoćna usluga Copilot .

Microsoft i druge generativne AI tvrtke kupovale su puno NVIDIA GPU-a za te servere tijekom prošle godine, što je uzrokovalo da prihodi tvrtke i cijena dionica znatno porastu u 2023 . Međutim, novo izvješće kaže da se Microsoft ne bi morao toliko oslanjati na NVIDIA-ine čipove ako stvori vlastite AI procesore. To bi moglo uzrokovati pad prihoda NVIDIA-e.

U travnju je The Information izvijestio da Microsoft razvija ovaj novi vlastiti AI čip pod kodnim imenom Athena . Dodaje se da je čip već bio u razvoju od 2019. i da je oko 300 članova tima radilo na projektu u to vrijeme.

U svibnju je još jedno nepotvrđeno izvješće Bloomberga tvrdilo da je Microsoft osigurao partnerstvo s NVIDIA-inim glavnim GPU rivalom AMD-om kako bi im pomogao u zajedničkom razvoju Athena čipa. Priča također tvrdi da Microsoft pruža financijsku potporu AMD-u kako bi mogao napraviti vlastiti AI čip.

The post Microsoft uskoro predstavlja vlastiti AI procesor? appeared first on Noob.ba.

www.noob.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU