Microsoft zaustavlja prodaju svojih proizvoda u Rusiji

Apple nije jedini tehnološki div koji proizvode povlači s ruskog tržišta kao odgovor na invaziju Ukrajine. Microsoft također ‘obustavlja’ svu novu prodaju proizvoda i usluga u Rusiji te zaustavlja mnoge aspekte poslovanja u zemlji kako bi ispoštovao sankcije SAD-a, Velike Britanije i EU. Taj potez uslijedio je nekoliko dana nakon što je Microsoft ograničio ruske državne medije na svojim platformama te nakon što je ukrajinski potpredsjednik vlade pozvao tvrtku da blokira ruske račune na Xbox platformi.

Tvrtka Microsoft smatra ovo povlačenje nužnim, a prema riječima predsjednika tvrtke Brada Smitha, “konkretni koraci” poput ovog imaju veliki utjecaj, a bit će i “dodatnih koraka” kako se situacija u Ukrajini bude razvijala.

Tvorac Windowsa bio je izravan u kritici Rusije, nazvavši invaziju “neopravdanom, ničim izazvanom i nezakonitom” te je istaknuo svoje napore u identificiranju i suprotstavljanju ruskim cyber napadima na Ukrajinu, piše Engadget.

Inicijativa bi mogla imati značajan utjecaj na rusku upotrebu tehnologije. Proizvodi tvrtke Microsoft poput Windowsa, Officea ili Microsoft 365 softvera igraju važnu ulogu za računalstvo u Rusiji, naravno, kao i u mnogim drugim zemljama.

Iako postojeći korisnici neće izgubiti pristup uslugama, blokada bi mogla predstavljati probleme svima koji trebaju kupiti novi proizvod ili obnoviti svoju pretplatu. Također, ovaj potez će imati utjecaja i na ruske dobavljače osobnih računala kojima će biti potrebne licence ako namjeravaju prodavati računala temeljena na Windows sustavu.

Microsoft se pridružio podužoj listi tehnoloških tvrtki koje su uvele određene zabrane i blokade na svojim platformama ili uslugama.

geek.hr

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU
[td_block_7 modules_on_row="" show_date="none" show_com="none" show_review="none" show_excerpt="none" show_audio="none" show_btn="none" show_cat="none" show_author="none" tdc_css="eyJwaG9uZSI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiNTAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ==" sort="" category_id="_related_cat" modules_gap="5" all_modules_space="15" image_floated="" video_popup="" show_vid_t="none" excl_show="none" meta_info_align="" art_btn="10px 0px 0px 0px" modules_category="image" hide_audio="yes" pag_space="15" f_title_font_size="20" f_title_font_line_height="1.2" f_title_font_weight="500" mc1_tl="12" m6f_title_font_size="eyJwaG9uZSI6IjE3IiwiYWxsIjoiMTYifQ==" m6f_title_font_line_height="eyJwaG9uZSI6IjEuMiIsImFsbCI6IjEuMiJ9" m6f_title_font_weight="eyJwaG9uZSI6IjcwMCJ9" time_ago_txt_pos="yes" time_ago_add_txt="prije" limit="6" time_ago="yes"]