32.7 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 27 lipnja, 2022

  MIGRANTSKA KRIZA/ Rješava se problem smještaja migranata na području TK?

  Dolaskom zime i hladnijeg vremena problem sa migrantima koji svakodnevno dolaze u Tuzlu, mogao bi biti intenziviran ukoliko nadležni ne riješe problem njihovog smještaja, koji je, barem kada je Tuzlanski kanton u pitanju, na pomolu.

  Naime, Vlada Federacije BiH će na korištenje dodijeliti dvije kasarne, u Sarajevu i Tuzli za smještaj ovih ljudi, prenosi Federalna televizija.

  Denis Zvizdić, predsjedvajući Vijeća ministara BiH upoznao je novinare sa pripremljenim programom mjera za koje smatra da bi bile efikasne u rješavanju migrantske krize na našem području. Kasarne u kojima bi bili smješteni migranti su udaljene od centara gradova. Jedna je u Blažuju kod Sarajeva, a druga u Ljubačama u blizini Tuzle i Živinica.

  „Očekujemo da budemo uvedeni u posjed od strane onih koji će nam dodijeliti kasarne. Čim uđemo u posjed mi ćemo opremiti te objekte i oni će biti sa humanitarnog i svakog drugog aspekta pripremljeni“, rekao je Zvizdić.

  U Tuzlu svakodnevno pristižu migranti, a ovo područje im i dalje posluži kao prolazna stanica. I dalje spavaju na platou ispred Autobuske stanice, a obroke im obezbijede humanitarne organizacije uz pomoć volontera. Uslovi u kojima borave su nehumani, prenosi Federalna televizija.

  „Vjerovatno su ta kretanja migranata veća obzirom da se bliži zima i da oni vjerovatno hoće da što prije odu odavdje. Mi u Tuzli imamo svako veče između stotinu i dvije stotine ljudi koji spavaju ovdje“, rekao je volonter Senad Pirić.

  Ukoliko problem smještaja ne bude riješen u što skorijem roku, ovo područje će se susresti i sa povećanjem broja krivičnih djela koja čine migranti, kao što su provale u napuštene kuće i stanove. Stoga građani trebaju znati:

  „Da svaku sumnjivu pojavu, bilo kakvu sumnjivu pojavu i u vezi sa migrantima prijave na broj 122 ili neki od brojeva policijskih stanica“, ističe Dževad Korman, direktor Uprave policije MUP-a TK-a.

  U vezi sa informacijom o smješataju migranata u kasarni u naselju Ljubače, stanovnici okolnih mjesnih zajednica će u poslijepodnevnim satima zauzeti stav, a očekuje se i rekcija Općinskog vijeća Živinice, nakon sjednice koja je zakazana u poslijepodnevnim satima.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  Alem Sinanović
  Alem Sinanovićhttps://tntportal.ba
  Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  DRUGI UPRAVO ČITAJU