MIGRANTSKA KRIZA/ U ponedjeljak počinje izmještanje migranata iz kampa Vučjak

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić sastao se danas u Sarajevu sa premijerom Unsko-sanskog kantona Mustafom Ružnićem s kojim je razgovarao o rješavanju migrantske situacije na području USK, posebno Vučjaku.

Dogovoreno je da se migranti početkom iduće sedmice izmjeste s te lokacije u druge prihvatne centre izvan Unsko-sanskog kantona, te da se taj neformalni kamp zatvori, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

migrantska kriza/ u ponedjeljak počinje izmještanje migranata iz kampa vučjak

Također, dogovoreno je da se intenziviraju aktivnosti za formiranje novog prihvatnog centra izvan naseljenih mjesta na području USK u koji bi se postepeno izmjestili migranti iz prihvatnih centara “Bira” i “Miral”.

Na sastanku je također konstatovano da su najranjivije kategorije, porodice sa djecom i maloljetnici bez pratnje smješteni u adekvatan smještaj u Borićima, Sedri, Salakovcu i Azilantskom centru Delijaš i da imaju sve potrebne humanitarne i druge uslove za boravak.

Inače, na Vučjaku je stanje i dalje krititično, migranti borave u mokrim i hladnim šatorima, a već četvrti dan odbijaju hranu i svaki vid pomoći. Volonteri Crvenog krsta će od danas dijeliti lanč pakete migrantima koje sretnu na putu do Vučjaka, a koji pristanu da uzmu hranu.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU