Mijatović: BNP realizirao 20. festival BH drame i šest premijera u 2021. godini

Druga pandemijska godina, 2021., bila je jako izazovna, ali i jako uspješna za Bosansko narodno pozorište Zenica- kazao je u razgovoru za Fenu direktor te ustanove Miroljub Mijatović.

Tokom 2021. godine, napominje, pripremili su šest novih pozorišnih naslova, koje su premijerno izveli pred publikom.

– Bile su predstave: „Žiranti“, „Ko smo“, „Sedam strahova“ i „Siročad“, a na sceni za djecu i mlade realizirali smo lutkarske predstave „Psić boje neba“ i „Idemo na izlet“ – napominje Mijatović.

Realizacija jubilarnog, 20. festivala BH drame, nešto je na što su, podvlači, „izuzetno ponosni“, jer su ga realizirali u uslovima koji su „nam svima nametnuti zbog pandemije“.

-To je podrazumijevalo ograničen broj publike u teatarskim salama, stalna neizvjesnost zbog zdravlja glumaca i tehničkih ekipa… Dio naših znanja, stečenih tokom realiziranja prethodnog festivala, a koji je u potpunosti bio realiziran u on-line formatu, koristili smo i prilikom realiziranja ovog, jubilarnog festivala.

Tako smo sve prateće programe producirali, snimili i realizirali putem našeg youtube kanala, na kome taj sadržaj ostaje trajno pa mu publika, odnosno gledaoci, mogu pristupiti ili mu se vraćati kad god to požele- kaže Mijatović.

Festival se, dodaje, u segmentu takmičarskog programa održavao u ustaljenom formatu, što znači da su pozorišta bila njihovi gosti te su svoje predstave igrali pred publikom, a prvi put je Festival BH drame otvoren na sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske u Banjoj Luci. BNP je, za svoje gledaoce, tim povodom i organizirao autobuski prijevoz u Banju Luku.

-Naše pozorište je ostvarilo i veliki broj gostovanja. Svakako moramo pomenuti festivalska učešća na festivalima u BiH, kao i u regionu, sa predstavom „Sedam strahova“, kao i igranja koprodukcijske predstave „Othello“ na sceni u BNP-u i na sceni MNT u Skoplju.

Tokom prošle godine ostvarili smo i gostovanja unutar Zeničko-dobojskog kantona, a što, svakako, spada u dio naših obaveza – kao vodeće institucije ovog profila u kantonu – podvlači Mijatović.

Koncertnim programima, koje su sami producirali ili su bili sudionici u njima, dodatno su, ističe, upotpunili ponudu zeničkog teatra te je činili raznovrsnijom.

-Subvencioniranje našeg rada i produkcije tokom godine je realiziran u obimu u kome je to bio i prethodnih godina, a za šta, svakako, zahvalnost dugujemo Gradu Zenica, kao našem osnivaču, i Zeničko-dobojskom kantonu.

Problemi na koje svaki put nastojimo ukazati tiču se nedostatka značajnih infrastrukturnih ulaganja u zgradu, koja je, da podsjetimo, otvorena 1978.godine. Najveći problem, trenutno, predstavlja nam krov, koji prokišnjava, kao i dotrajala oprema za zagrijavanje zgrade – ističe Mijatović.

(FENA) E.F.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU