12.7 C
Sarajevo
Četvrtak, 1 lipnja, 2023

Mijatović: BNP realizirao 20. festival BH drame i šest premijera u 2021. godini

Druga pandemijska godina, 2021., bila je jako izazovna, ali i jako uspješna za Bosansko narodno pozorište Zenica- kazao je u razgovoru za Fenu direktor te ustanove Miroljub Mijatović.

Tokom 2021. godine, napominje, pripremili su šest novih pozorišnih naslova, koje su premijerno izveli pred publikom.

– Bile su predstave: „Žiranti“, „Ko smo“, „Sedam strahova“ i „Siročad“, a na sceni za djecu i mlade realizirali smo lutkarske predstave „Psić boje neba“ i „Idemo na izlet“ – napominje Mijatović.

Realizacija jubilarnog, 20. festivala BH drame, nešto je na što su, podvlači, „izuzetno ponosni“, jer su ga realizirali u uslovima koji su „nam svima nametnuti zbog pandemije“.

-To je podrazumijevalo ograničen broj publike u teatarskim salama, stalna neizvjesnost zbog zdravlja glumaca i tehničkih ekipa… Dio naših znanja, stečenih tokom realiziranja prethodnog festivala, a koji je u potpunosti bio realiziran u on-line formatu, koristili smo i prilikom realiziranja ovog, jubilarnog festivala.

Tako smo sve prateće programe producirali, snimili i realizirali putem našeg youtube kanala, na kome taj sadržaj ostaje trajno pa mu publika, odnosno gledaoci, mogu pristupiti ili mu se vraćati kad god to požele- kaže Mijatović.

Festival se, dodaje, u segmentu takmičarskog programa održavao u ustaljenom formatu, što znači da su pozorišta bila njihovi gosti te su svoje predstave igrali pred publikom, a prvi put je Festival BH drame otvoren na sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske u Banjoj Luci. BNP je, za svoje gledaoce, tim povodom i organizirao autobuski prijevoz u Banju Luku.

-Naše pozorište je ostvarilo i veliki broj gostovanja. Svakako moramo pomenuti festivalska učešća na festivalima u BiH, kao i u regionu, sa predstavom „Sedam strahova“, kao i igranja koprodukcijske predstave „Othello“ na sceni u BNP-u i na sceni MNT u Skoplju.

Tokom prošle godine ostvarili smo i gostovanja unutar Zeničko-dobojskog kantona, a što, svakako, spada u dio naših obaveza – kao vodeće institucije ovog profila u kantonu – podvlači Mijatović.

Koncertnim programima, koje su sami producirali ili su bili sudionici u njima, dodatno su, ističe, upotpunili ponudu zeničkog teatra te je činili raznovrsnijom.

-Subvencioniranje našeg rada i produkcije tokom godine je realiziran u obimu u kome je to bio i prethodnih godina, a za šta, svakako, zahvalnost dugujemo Gradu Zenica, kao našem osnivaču, i Zeničko-dobojskom kantonu.

Problemi na koje svaki put nastojimo ukazati tiču se nedostatka značajnih infrastrukturnih ulaganja u zgradu, koja je, da podsjetimo, otvorena 1978.godine. Najveći problem, trenutno, predstavlja nam krov, koji prokišnjava, kao i dotrajala oprema za zagrijavanje zgrade – ističe Mijatović.

(FENA) E.F.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU