Mini teater Ljubljana sa predstavom „Korenčkov palček“, treći dan lutkarskog bijenala u Bugojnu.

U Maloj sali KSC-a u Bugojnu Mini teater iz Ljubljane odigrao je predstavu „Korenčkov palček“, u okviru takmičarskog programa 10. Bugojanskog lutkarskog bijenala za 2019. godinu.

„Korenčkov palček“, autora Svetlane Markovič, a u režiji Roberta Walta na interesantan način predstavlja savremeno dijete i kroz cijelu priču ukazuje na njegove karakteristike. Palčić Mrkva sinonim savremenog djeteta, dok ostali akteri ove interesantne lutkarske predstave, kao što su Sapramišica, zmija Jarmila, kukavica, predstavljaju odrasle ljude.

Zanimljiv scenski nastup Slovenaca, magija Mini teatra plijenila je pažnju bugojanskih mališana, te su svojim komentarima za okruglim stolom, članovi dječijeg žirija imali interesantna pitanja za glumca Josea, glavnog protagonistu ove lutkarske predstave.
Interesantnu scensku interpretaciju predstave osmislio je Robert Smolik, koji se također razmaštao u izradi lutaka.
Pored gostiju iz Slovenije, publika je također u Maloj sali, od 16,00 časova imala priliku pogledati, predstavu „Žabac i stranac“, pozorište Eko Art Bugojno.

U predstavi igraju Zara Duvnjak, Danijela Ivoš, Selma Huskić, Ines Fuka, Hana Tiro, Lejla Jusufbegović, Iman Pandžo, Ljubica Ištuk. Voditeljice procesa Azra Huskić i Sanja Krnjajić.

Kroz dramske radionice smo tražili odgovor na pitanje: ko je zapravo stranac? I šta je za nas strano? Da li je strano strašno ili samo… nepoznato? Prekrasnu priču nizozemskog pisca Max Velthjuisa koristimo kao okosnicu, i prema njoj gradimo lijepo seoce na rubu šume, u kojem životinje žive u miru i slozi. Sve dok se na sam rub šume ne doseli… stranac! To donosi nemir, a kad smo nemirni može nam se desiti i da se počnemo loše ponašati, pričati neistine ili čak biti i grubi! Ali, zbog strančevog dobrog ponašanja i njegove pomoći, mišljenje o njemu se mijenja. Iako ova priča liči na bajku, ponekad nam bajke pomognu da bolje razumijemo šta nam to u stvarnosti nedostaje: malo više ljubavi i dobrote, ljubaznosti prema svim strancima koje sretnemo, poruka je predstave „Žabac i stranac“, Eko Art Bugojno.
Sutra četvrti dan festivala publika u Bugojnu može pogledati predstave od 11,00 časova Teatar za decu i mladinci Skoplje„TOBI”, reditelj: Dragoslav Todorović.

Od 16,00 časova Lutkarsko kazalište Mostar„ZMAJ I PRINCEZE”,reditelj: Kyiriakos Argyropulos i Stanislav Stanev, Mala sala.
Dobrodošli u Lutkarsku Republiku.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU