2.7 C
Sarajevo
Četvrtak, 30 ožujka, 2023

Minimalna plata u Federaciji BiH mora biti 1.000 KM

Upravni odbor Saveza samostalnih sindikata BiH uputio je saopćenje za medije koje prenosimo u cijelosti:

Nakon što je Upravni odbor Saveza samostalnih sindikata BiH napravio detaljnu analizu predloženih zakona o doprinosima i porezu na dohodak, kao i stvarnih troškova života radnika u Federaciji BiH, zaključeno je da se od Vlade Federacije BiH zahtijeva utvrđivanje najniže plate u Federaciji BiH u iznosu od 1.000 KM.

Takođe, naš stav je da maksimalni iznos plate koja se isplaćuje iz budžeta na svim nivoima u FBiH ne može biti viša od tri prosječne plate isplaćene u Federaciji BiH. Takođe, protivimo se svakom novom kreditnom zaduženju prema MMF koje će dodatno gurnuti građane naše zemlje u dužničko ropstvo.

S obzirom da je radno-pravni status i ekonomsko-socijalni položaj radnika u FBiH svakim danom sve teži, te da se suočavamo sa masovnim odlaskom radnika, tražimo od Vlade FBiH da hitno i bez odlaganja otkoči proces socijalnog dijaloga na federalnom nivou, te da u prijedlozima svih zakonskih rješenja kojima se direktno i indirektno tretiraju prava i položaj radnika budu ugrađene i primjedbe i sugestije Saveza samostalnih sindikata BiH.

Imajući u vidu činjenicu da se svakodnevno pojačavaju pritisci i napadi na sindikalne aktiviste zbog njihove borbe za zaštitu prava radnika-članova sindikata, SSSBiH će nastaviti davati punu podršku svim kolegama koje se nalaze u toj situaciji.

S tim u vezi, Savez samostalnih sindikata BiH će zaštititi i kolegicu Zehru Hadžić, predsjednicu Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH-Kantonalni odbor USK, protiv koje je podnesena krivična prijava od strane Vlade Unsko-sanskog kantona. Podsjećamo predstavnike vlasti na svim nivoima da je BiH ratifikovala sve konvencije Međunarodne organizacije rada kojim se propisuje sloboda sindikalnog djelovanja, te da se te i slične odredbe nalaze i u našim zakonima, pa tako svaka vrsta napada i pritiska na sindikalne aktiviste zbog bavljenja sindikalnim poslom predstavlja kršenje zakona i neprihvatljiva je.

Savez samostalnih sindikata BiH potvrđuje punu podršku kolegama iz Sindikata radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo koji se, zbog opravdanih zahtjeva, trenutno nalaze u štrajku. Takođe, ovim putem tražimo od sudskih institucija da poštuju odredbe svih zakona i međunarodnih konvencija, a posebno Zakona o štrajku, kako bi se sindikatu osiguralo pravo na taj vid sindikalne borbe za ostvarivanje prava radnika koja su zagarantovana zakonom i kolektivnim ugovorima, te Zakona o parničnom postupku prema kojem se radni sporovi tretiraju kao hitni.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU