Ministar Bošnjak: Zaštita prirode i prirodnih bogatstava moraju biti na vrhu prioriteta našeg djelovanja

U organizaciji Kantonalne javne ustanove za zaštićena područja, danas je na Ilidži organizirana konferencija „Razvoj i perspektive zaštićenih prirodnih područja Kantona Sarajevo“.

Ističući ovu ustanovu kao primjer dobre prakse, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Bojan Bošnjak je podsjetio na važnost i angažman svih sudionika u procesu očuvanja zaštićenih područja i okoliša uopšte.

U svome obraćanju na konferenciji ministar Bošnjak je posebno apostrofirao angažman stručne javnosti i međunarodnih subjekata.

„Jačanje naših kapaciteta ne bi bilo moguće bez svega toga i ovo je prilika da uputim riječi zahvalnosti za sve projekte koji su pomognuti s tih strana. Iskreno se nadam da ćemo u budućnosti moći što češće da konstatujemo i da zbrajamo pozitivne efekte implementiranih projekata“, rekao je ministar Bošnjak.

Dodao je i kako je velika stvar da u Kantonu Sarajevo postoji ustanova za zaštićena prirodna područja koja je po mnogima primjer dobre prakse u upravljanju najvrjednijim prirodnim prostorima koja ovaj kanton ima.

“Kako bi naša područja što bolje i što efikasnije štitili, izražavam spremnost za saradnju na najvišem nivou, te se nadam da će ova ustanova kroz svoj rad doprinijeti da se te pozitivne prakse prošire na cijelo područje Bosne i Hercegovine. Imati dobru saradnju, širiti je sa drugima i unapređivati je, zadatak nam je od kojeg ne smijemo odstupati“, naglasio je ministar Bošnjak.

Također, ministar je istakao da Ministarstvo koje on predvodi, ali i Vlada KS širom otvaraju vrata za rješavanje problema zaštićenih područja jer, kako je naveo u svom obraćaju, zaštita prirode i prirodnih bogatstava moraju biti na najvišim mjestima prioriteta djelovanja.

Inače, u oktobru ove godine je potpisan Sporazum za nove projektne aktivnosti koji će se implementirati u 2023/2024. godini, a što će dodatno unaprijediti razvoj zaštićenih prirodnih područja, kao i same ustanove.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU